Mitchell Rietveld
Mitchell Rietveld Life 28 sep 2016

Hierin zullen mannen en vrouwen altijd blijven verschillen

Nu in veel landen de patriarchale maatschappij niet meer de scepter zwaait, worden vrouwen en mannen steeds meer gelijkgesteld. Er zijn echter een aantal fundamentele verschillen tussen mannen en vrouwen die er altijd zullen zijn.

Feit blijft dat mannen een aantal dingen altijd meer, of anders, blijven doen dan vrouwen. Het zijn de dingen die een man kenmerkt en de man-vrouw-verhouding zo interessant maakt.

1. Risicovolle en extreme sporten

Er zijn steeds meer soorten sport die voorheen uitsluitend door mannen werden beoefend, maar nu ook door menig vrouw: voetbal en fitness bijvoorbeeld. Toch zijn er nog steeds een aantal sporten waarvoor (bijna) geen vrouw zich geroepen voelt; sporten die als gevaarlijk en extreem worden beschouwd.

Rugby, Formule 1, stierenvechten, cliffjumping, paardracen, cricket (ja… cricket) en MMA. Mannen zijn gebonden aan dit soort dingen; wanneer zij ze niet zelf beoefenen, is de kans groot dat ze dit wel volgen op tv.

Ook al zie je in dit soort sporten steeds meer vrouwen interesse krijgen, de motivatie zal voor mannen altijd anders zijn. Mannen zijn van natura strijders en zoeken competitie, om deze vervolgens te winnen. Het beoefenen van een dergelijke sport laat mannen zich (extra) mannelijk voelen.

2. Het niet veranderen van je kapsel en uiterlijk

Niet iedere man heeft de looks van David Beckham; hoewel velen wensen dat ze zijn uiterlijk hadden, zullen weinig mannen hun kapsel zo vaak veranderen als hij. Uit onderzoek blijkt dat mannen tussen hun 18e en 37e levensjaar gemiddeld drie keer van kapsel veranderen. Terwijl vrouwen dit in deze periode gemiddeld zo’n vijftig (!) keer doen.

Een verklaring voor dergelijke praktijken is dat de mens zich graag kleed en styled zoals hij/zij zich voelt. Mannen zijn wat statischer in hun emoties vergeleken met vrouwen. Vrouwen hebben een veel heftiger hormoonsysteem en voelen zich daarom met (grote) regelmaat anders. Vandaar dus dat vrouwen vaker van kapsel veranderen en nooit genoeg kunnen shoppen.

3. Het grijpen van kansen en nemen van risico

Zoals het geval bij risicovolle sporten, is het ook zo in het zakenleven. Hoewel steeds meer vrouwen zich met recht de titel ondernemer kunnen geven, blijft het percentage mannen in hoge-risico werkvelden superieur aan het percentage vrouwen.

Indien er kans is op een beloning, nemen mannen sneller het risico dan vrouwen. Juist als daar een prijs voor moet worden betaald, zonder enige zekerheid. Dit is absoluut niet iets dat in de kern als slecht hoeft te worden gezien. Sterker nog: het betekent dat mannen bereid zijn een prijs te betalen voordat zij beloond worden.

Bovendien is het een natuurlijke eigenschap. Vrouwen zoeken naar zekerheid, net als zij dat in een man zoeken. Mannen zijn wat minder voorzichtig en kunnen het makkelijker accepteren als iets niet helemaal is geworden als wat zij hadden gehoopt.

4. Kort, direct en duidelijk

‘Ik heb de baan schat!’, is een typische bericht van een man naar zijn vrouw. Plain and simple. Geen overdreven emotionele ladingen of cryptische zinnen. Mannen zeggen waar het op staat.

We treden niet zo snel in details. We zijn (wat meer) recht voor onze raap en zeggen wat we bedoelen. We zien wat gezien moet worden, en zeggen wat gezegd moet worden; dat heet focus. Het leven is ook veel makkelijker op die manier. Vrouwen kunnen daar nog wat van leren.

5. Mannen gaan goed samen met mannen

Als twee mannen elkaar ontmoeten, ongeacht hoe anders zij zijn, kunnen ze makkelijk met elkaar overweg. Ze raken gemakkelijk bevriend, al is het alleen al door het supporten van dezelfde voetbalclub. De relatie hoeft ook niet zo diep te zijn. Mannen houden wel van het oppervlakkige. Dit is echter wel een reden waarom wij moeite hebben met verbinding. Mannen voelen zich comfortabeler door op het oppervlak te blijven en ons niet emotioneel kwetsbaar op te stellen.

Doordat wij in het algemeen wat makkelijker zijn en ons niet te emotioneel of kwetsbaar opstellen, willen (veel!) vrouwen maar al te graag zo nu en dan onder de mannen zijn. Juist als ze de enige vrouw zijn. Een avond zonder vrouwelijke hormonen.

Reageer op artikel:
Hierin zullen mannen en vrouwen altijd blijven verschillen
Sluiten