5 redenen om van dierendag eet-geen-dierendag te maken

Het is 4 oktober en dat betekent: dierendag. Dus gun je hond een lekker lange strandwandeling of geef je kat een extra snoepje. Maar wat als je geen huisdieren hebt? Denk dan eens aan de dieren die op je bord liggen en maak van dierendag eet-geen-dierendag.

We zijn er zo aan gewend geraakt dat iedere maaltijd vlees moet bevatten, maar dat is eigenlijk complete onzin. Er zijn genoeg vervangers en alternatieven voor vlees. We zeggen niet dat je het balletje gehakt of biefstukje helemaal moet afschaffen, maar minderen is echt een goed idee. Er zitten namelijk behoorlijk wat voordelen aan. Niet alleen voor de dieren, maar ook voor jezelf en de volgende generaties.

5 reden om geen vlees te eten op dierendag

1. Minder dierenleed

We willen iedere dag vlees eten en als het even kan daar niet te veel voor betalen. Het gevolg is dat de vleesindustrie ongekend efficiënt is. Leuk voor onze portemonnee, maar totaal niet voor de dieren. We hebben dankzij Zondag met Lubach allemaal kunnen zien hoe verschrikkelijk het er vaak aan toegaat. Als we allemaal minder vlees gaan eten, is dit niet meer nodig.

2. Goed voor je gezondheid

Vlees zit vol met eiwitten en andere stoffen die je gezond houden. Vandaar dat het ook op de schijf van vijf staat. Het probleem zit ‘em vooral in de hoeveelheid. Iedere dag vlees is absoluut niet nodig. Te veel rood en bewerkt vlees is zelfs ongezond. Dit verhoogt namelijk de kans op gezondheidsproblemen zoals beroertes, kanker en diabetes.

3. Beter voor de planeet

Voor een kilo rundvlees is 15.500 liter water en 25 kilo veevoer nodig. Daarnaast stoot één koe net zo veel broeikasgassen uit als een auto die anderhalf keer de aarde rondrijdt. Dit geeft wel aan hoe veel impact de veehouderij heeft op het klimaat, milieu en onze leefomgeving. Dus als je wat goeds wil doen voor de wereld, dan is minder vlees eten een heel goed begin.

4. Vegetarisch is ook gewoon lekker

Je hebt geen vlees nodig om een lekkere maaltijd te bereiden. Met alleen groente kun je al iets heerlijks op tafel zetten. Mocht je toch echt een stukje “vlees” op je bord willen, dan zijn er gelukkig genoeg vegetarische alternatieven. En deze worden ook steeds beter! Zo wist de gehaktbal van de Vegetarische Slager in 2013 de derde prijs te pakken bij de gehaktballenwedstrijd van de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie. En het mooie is dat de jury niet wist dat er een vleesloze bal meedeed.

5. Bespaar geld en ga voor kwaliteit

Door minder vaak vlees te eten, heb je geld over om de keren dat je wel vlees eet voor kwaliteit te gaan. Haal bij de slager een lekker stukje biologische kip of een mooie ribeye steak van een koe die lekker buiten heeft gelopen. Dit is niet alleen een stuk smakelijker, maar ook beter voor de dieren. Zij hebben namelijk een stuk leuker leven gehad dan alle kiloknallers die je in de supermarkt vindt.

Recepten voor eet-geen-dierendag

Meer dan genoeg redenen om in ieder geval vandaag op dierendag een keer geen vlees te eten. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven. Heb je wat inspiratie nodig? Check dan hier de lekkerste recepten die helemaal vleesloos en toch zeer smakelijk zijn.

Reageer op artikel:
5 redenen om van dierendag eet-geen-dierendag te maken
Sluiten