Redactie
Redactie Liefde & Seks 26 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

4 tekenen van ware liefde volgens professor Terri Orbuch

Vlinders in je buik, een romantische summer fling, een steady relatie: de liefde is heerlijk. Oké, meestal dan. Toch is er wel degelijk een verschil in soorten liefdes. Zo betekent het feit dat je al een X aantal jaar een relatie hebt niet per se dat je relatie goed is, je gelukkig bent óf dat je partner ook echt je ware liefde is. Hoe weet je dat je met de ware te maken hebt? Therapeut en professor in de sociologie Terri Orbuch bestudeerde duizenden relaties en meent dat je the true love aan 4 tekenen kan herkennen.

Auteur, spreker, onderzoeker en therapeut Orbuch is één van de bekendste experts op het gebied van liefde in Amerika en wordt er ook wel The Love Doctor genoemd.

Na het bestuderen van duizenden stellen die bij haar op consult kwamen, meent ze ‘ware liefde’ te kunnen onderscheiden van verliefdheid, lust of kort gezegd: tijdelijke liefde.

Tekenen van ware liefde

Volgens Orbuch – eveneens professor aan de Oakland University en University of Michigan – herken je ware liefde aan deze 4 signalen:

1. Invloed

Je herkent het vast: als je tot je over je oren verliefd bent, beïnvloed je elkaar. Je deelt lief en leed met elkaar en hecht sterk waarde aan de mening van de ander. Ook als het gaat om moeilijke en grote beslissingen.

Wanneer er volgens Orbuch sprake is van ware liefde, dan deel graag goed én slecht nieuws met elkaar. In good times and in the bad dus. Bij lust is dat volgens de professor veel minder het geval en klopt je voor dergelijke zaken eerder bij een goede vriend(in) aan.

2. Verbinding

Dit is misschien wel één van de meest duidelijke tekenen die wijzen op true love, zo meent de professor. Iemand van wie je écht houdt, stel je het liefste voor aan je omgeving: je vrienden, familie, iedereen mag het weten.

Iemand die je graag ziet omdat er veel lust in het spel is, hoef je daarentegen niet per se aan iedereen voor te stellen. Dat is immers nergens voor nodig.

3. Openheid

Liefde en communicatie kan nogal eens lastig zijn. Kwetsbaarheid brengt ons overal, leren we van Brené Brown. Maar makkelijk is anders. Vind je iemand waarbij je je écht op je gemakt voelt, alles mee durft te delen en waarbij je je voor niets hoeft te schamen? Dat zou zomaar eens een tegen van échte liefde kunnen zijn.

Van familiekwesties tot onzekerheid en van passies tot dromen: bij een echte liefde durf je alles open te bepreken, alsof het vanzelf gaat.

Wanneer er sprake is van lust, bereik je dat punt waarschijnlijk niet. Praten over luchtige, meer oppervlakkige zaken is geen probleem. Maar gesprekken over wat jou écht bezig houdt? Die kan je met een lust-gedreven-lover niet voeren.

4. Wij

Een beetje klef, maar blijkbaar is dit één van de tekenen dat je relatie goed zit: bij ware liefde spreek je volgens Orbuch in de wij-vorm in plaats van de ik-vorm. Je ziet het leven dus voor je met je partner in plaats van dat je het leven ‘alleen doet’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
4 tekenen van ware liefde volgens professor Terri Orbuch
Sluiten