Pim Jansen
Pim Jansen Life 19 juli 2018

Whisky in zijn puurste vorm: geniet van deze 4 cask strength malts

Als je dacht dat de whisky die zo genoegzaam in de avonduren zit te drinken puur natuur is, dan hebben we een grote verrassing voor je: je verdunde whisky. Echt waar. Van Jack Daniels tot Glenfiddich 18, het wordt allemaal verdund tot de whisky een alcoholpercentage heeft bereikt van 40 tot 49 procent. Vervelend? Nee hoor, er is ook nog die hele echte whisky: cask strength. Rechtstreeks uit het vat. Dat is dus wel puur natuur en nog lekker ook.

Een goede malt whisky is een mooi ding. Je bent verzekerd van een intense smaakervaring. Het is ook belangrijk dat je zelf kunt beslissen hoeveel water je aan de whisky wilt toevoegen (of ijs als het moet, maar dat is dan weer vloeken), in plaats van dat een distilleerderijbedrijf voor je beslist op het moment van het bottelen. Water maakt de oliën los die smaken leveren aan de whisky, en je hebt de volledige controle over de juiste balans.

Dus welke cask strength whisky’s zijn de moeite waard? Aardig als we zijn hebben we er een aantal opgezocht die stuk voor stuk een aankoop waard zijn. Ze bestrijken een breed scala van de ongelooflijke variëteit aan smaken die ontdekt mogen worden. Het zijn zonder uitzondering uitstekende geschenken voor vrienden en familie die whisky weten te waarderen.

Finlaggan – Cask Strength – 70 cl – € 33.95

Islay whisky’s, rijk van smaak, zacht met turf. Zo moet een Islay dus smaken. Finlaggan Islay Single Malt heeft een mysterieuze geschiedenis. Hij is afkomstig van een Islay distilleerderij waarvan de naam geheim wordt gehouden. De naam Finlaggan verwijst naar het eiland Loch Finlaggan in het gebied wat we kennen als Islay.

Finlaggan Cask Strength is in feite geen bijzondere whisky, wel een karakteristieke Islay whisky.

 • Kleur: stro geel.
 • Neus: Iets van graan en heel lichtjes wat tonen van groente met een licht zoete indruk. Tonen van verse walnoten en amandelen na een paar minuten.
 • Smaak: goed en vol, geen medicinale tonen hier en vrij weinig pekel, eerder overrijpe appels, zoethout, leer en tabak. Een geweldig gevoel van volheid.
 • Afdronk: lang, rokerig (zoals een Islay moet zijn, met een citroenachtige en zoute signatuur).
Single Cask whisky

Glenfarclas 105 – 100 cl – € 32.95

Glenfarclas is één van de goedkoopste cask strength whisky’s die je zult tegen komen. De Glenfarclass kreeg in 1936 de vergunning voor het produceren van whisky en is daarmee een van de oudste distilleerderijen in Schotland. Nadat de onderneming in 1865 werd overgenomen door John Grant is het niet meer uit handen gegeven en inmiddels staat de vijfde generatie aan het roer.

Glenfarclas en sherry is een goede combinatie. De drie wash stills en de drie spirit stills. Die staan aan de basis van deze malt whisky. Voor de verandering worden deze niet met stoom verwarmd, maar met gas. Vreemd, ongebruikelijk, maar het zorgt wel voor een extra intense smaak van deze cask strength malt whisky. De whisky rijpt op zowel oude als nieuwe sherryvaten. Het water dat gebruikt wordt voor de bereiding van de whisky en het koelwater komt via beekjes van de Ben Rinnes.

 • Kleur: brons.
 • Geur: overvloedig, fris, kruidig en een beetje vettig.
 • Smaak: drogend en tonen van zoethout, sherry, kruidig en wat turf. Een lange afdronk.
Single Cask whisky

The Arran Machrie Moor Cask Strength 2017 Batch 4 70cl – € 49.95

Dit is deze vierde uitgave van Machrie Moor Peated Arran met een alcoholpercentage van 58,1%. Met een productie van slechts 10.500 flessen wereldwijd is dit een van de meer exclusieve whisky’s.

Arran Machrie Moor is een cask strength whisky met een fris en levendig aroma wat de rijping in gebruikte Bourbon vaten verraad. The Arran distilleerderij kent een rijke geschiedenis. In 1837 werd de distilleerderij gesloten. In 1994 werd de distilleerderij heropend door de familie Currie en doopte het om tot de Isle of Arran Distillers. De huidige distilleerderij staat in Lochranza.

 • Neus: Citrus noten met een achtergrond van turf.
 • Smaak: Een robuuste dram met de typische boomgaardvruchten van Arran komen laag voor laag naar voren. Geroosterde brioche en rode bessen.
 • Afdronk: Langdurige, romige vanilletonen van het Bourbon-vat. Een memorabele dram met karakter en complexiteit.
Single Cask whisky

Slyrs Single Malt 51 – 35 cl – € 39.95

Het is een vreemde eend in de bijt, deze Duitse jongen. Ons excuus: het is een bijzondere whisky. Sinds 1994 produceert Florian Stetter zijn eigen, unieke whisky in het Duitse beieren. Wat deze whisky zo bijzonder maakt is niet het feit dat het uit Duitsland komt, maar dat Florian geen whisky wilde maken die de Schotse godendrank imiteert. En dat is aardig gelukt.

Ten eerste gebruikt onze Duitse vriend het zeer heldere water uit de bron van het Bannwald aan de voet van de Beierse Alpen. Het eerste rijpingsproces vindt plaats in nieuwe vaten van Amerikaans blank eikenhout. Geen smaakverontreinigingen dus door gestoei met gebruikte sherry-vaten. Voor een tweede rijping werd de whisky overgegoten in vaten waarin eerder sherry, port en sauternes had gerijpt. Zo krijg je dus een whisky met een natuurlijk karakter en een hele mooie natuurlijke kleur. Je kan er over discussiëren dat deze Slyrs Fifty One geen echte cask strength is, het originele product wordt namelijk afgeblust met bronwater uit de bergen van de Beierse Alpen tot de whisky 51% alcohol bevat.

 • Kleur: goudbruin.
 • Neus: krachtige aroma’s van donker hout en gerstemout.
 • Smaak: krachtig en complex met tonen van gerstemout, vanille en hooi. De afdronk is lang en intens met tonen van kruiden en mout.
Single Malt Cask strength whisky

 

Reageer op artikel:
Whisky in zijn puurste vorm: geniet van deze 4 cask strength malts
Sluiten