Pim Jansen
Pim Jansen Architectuur 19 okt 2020

In dit 360° doorzichtige zwembad heb je het ultieme uitzicht op Londen

In de categorie verlekkerende architectuur: de 360° infinity rooftop pool van Compass Pools. Het gaat om een concept van een doorzichtig zwembad, dat verwezenlijkt moet worden op een 55 verdiepingen hoge wolkenkrabber in Londen.

Het zwembad biedt een allesomvattend uitzicht van 360 graden op Londen. Met de doorzichtige wanden en bodem is de infinity pool uniek in zijn soort. Het zwembad is ontworpen voor een luxe hotel, dat in de top van de 200 meter hoge wolkenkrabber gebouwd wordt.

Infinity London

Voor de wanden van de doorzichtige rooftop pool is gebruik gemaakt van een speciaal soort acryl, dat ervoor zorgt dat de golflengte van licht op vergelijkbare manier breekt als water. Het ontwerp van het zwembad komt van Compass Pools, een in West Sussex gevestigd bedrijf dat luxe zwembaden ontwerpt.

rooftop, zwembad, infinity pool, londen, infinity london, 360 graden
(Afbeelding: Compass Pools)

De 360° infinity pool heeft een inhoud van 600.000 liter. Speciale wanden zorgen ervoor dat de badranden van Infinity London nagenoeg onzichtbaar zijn en dat zorgt voor een surrealistisch effect.

Leuk zo’n doorzichtige bodem, maar hoe betreed je het zwembad?

De bodem van de 360° infinity pool is doorzichtig, waardoor je van onderen een uniek uitzicht hebt. Vanuit het hotel kun je gasten zien zwemmen, alsof ze door de lucht vliegen.

De oplettende lezer zal zich afvragen hoe je in hemelsnaam het doorzichtige zwembad betreedt. Goede vraag, met een al even goed antwoord. Hotelgasten krijgen toegang via een wenteltrap, die te vergelijken is met de deur van een onderzeeër. Volgens de makers was het bedenken van die futuristische entree ‘de grootste uitdaging’.

zwembad, infinity pool, londen, infinity london, 360 graden
(Afbeelding: Compass Pools)

De mensen van Compass Pools kregen veel vrijheid bij het ontwerpen van het doorzichtige zwembad. “Architecten komen vaker naar ons om een infinity rooftop pool te laten ontwerpen, maar zelden krijgen we inspraak in het ontwerp van het gebouw”, zegt directeur Alex Kemsley. “Bij dit project staat het doorzichtige zwembad echter centraal, en wordt er daarna pas gekeken wat voor gebouw eronder komt.”

rooftop, zwembad, infinity pool, londen, infinity london, 360 graden

Nog een bijzonderheid van het doorzichtige zwembad is de ingebouwde windmeter, die ervoor zorgt dat het water altijd op dezelfde temperatuur blijft. Het verwarmingssysteem van de infinity pool werkt op hernieuwbare. Lees hier meer over het project.

🏄🏽‍♂️ Check ook: Surf Shacks: hoe surfers hun stempel drukken op architectuur

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
In dit 360° doorzichtige zwembad heb je het ultieme uitzicht op Londen
Sluiten