Gaan we binnenkort allemaal 32 uur per week werken?

De meeste werkende professionals werken maandag tot en met vrijdag van 9 uur ‘s ochtends tot 5 uur ‘s middags. Maar waarom eigenlijk? Is die 40 uur per week werken een magisch getal waardoor we het meest productief en creatief zijn? Steeds meer onderzoeken en experimenten wijzen uit van niet, waardoor ook steeds meer bedrijven hun werknemers 32 uur per week laten werken.

40 uur per week werken is nu de norm, maar voor hoe lang is dat nog? Onze collega’s van WorkJuice.nl verkenden een opmerkelijke ontwikkeling op de arbeidsmarkt.

Extra vrije tijd

Wat zou jij doen met 8 uur aan vrije tijd per week extra? Laat ons raden: afspreken met je beste vrienden, jezelf uitleven in de sportschool of gewoon een hele dag FIFA spelen.

Het zijn waarschijnlijk allemaal activiteiten die je gestresste brein een break geven en die je meer relaxt laten voelen. Het ironische is: door dit soort activiteiten word je juist ook creatiever en productiever op de momenten dat je wél werkt.

De voordelen van 32 uur per week werken

Dat liet een experiment zien dat het Japan-kantoor van Microsoft vorige zomer deed. Hun werknemers 32 uur per week laten werken, zorgde voor een boost in productiviteit met wel veertig procent. En dat is lang niet het enige bewijs dat minder uur per week werken voor iedereen goed kan uitpakken.

Zo was het servicecenter van Toyota in Zweden in 2003 één van de eersten die een verkorte werkdag invoerde. De werknemers werden productiever, waardoor de winst ook toenam. Maar dat niet alleen: ze werden ook gezonder en blijer.

Als we naar het hoge aantal burn-outs kijken is een gezondere work-life balance met 32 uur per week werken wel nodig. Maar liefst 1,3 miljoen Nederlanders hadden in 2018 last van burn-out klachten.

Behoefte aan kortere werkweek

Uit onderzoek van loonstrookverwerker ADP blijkt ook dat meer dan de helft van de Nederlandse werknemers (61 procent) liever 4 dagen per week zou willen werken. Het artikel dat wij eerder schreven waarin wij de voordelen en nadelen van 32 uur per week werken opsommen, is één van de best gelezen artikelen op WorkJuice.

Als het aan de behoefte van werknemers ligt, zou die 4-daagse werkweek binnenkort dus steeds normaler worden. Maar is het wel haarbaar? Nog te veel mensen denken van niet. En toch: vroeger was 100 uur per week werken de norm en ook toen werd niet gedacht dat het haalbaar was om iedereen minder te laten werken.

100-urige werkweek

Ja, dat lees je goed: rond 1800 waren mensen het gewend om bijna 100 uur per week te werken. Mensen klokten toen dagen van 10 tot 16 uur en dat zes keer per week. Amerikaanse vakbonden vochten hard voor een hoger loon, eerlijkere behandeling en betere arbeidsomstandigheden. Terugkijkend op de 100-urige werkweek hebben we een lange weg afgelegd. Maar nu is de vraag: moet die weg ophouden bij 40 uur in de week?

Er vindt wel degelijk een verandering plaats van hoe we naar de traditionele 40-urige werkweek kijken. Ook in Nederland heeft het eerste grote bedrijf nu een verkorte werkweek op de planning. De 13.000 werknemers van Achmea krijgen volgend jaar een 34-urige werkweek met een fulltime salaris.

Krapte op de arbeidsmarkt

Alhoewel steeds meer bedrijven experimenteren of zelfs een verkorte werkweek doorvoeren, zal 32 uur per week werken niet snel de norm worden. Dat komt onder andere door krapte op de arbeidsmarkt. Door personeelstekorten in sectoren als de zorg en het onderwijs deed het kabinet eind vorig jaar nog een oproep om meer fulltime te gaan werken, in plaats van parttime.

Denk jij nu al dat 32 uur per week werken goed zal zijn voor je energiepeil en je werkgeluk? Dan zal je zelf de voor- en nadelen van een 4 daagse werkweek moeten afwegen. Als het verschil in salaris ervoor zorgt dat je niet meer comfortabel kunt leven, kun je ook een 36-urige werkweek overwegen.

Reageer op artikel:
Gaan we binnenkort allemaal 32 uur per week werken?
Sluiten