Redactie
Redactie Stuff 25 mei 2016

2008 – 2015: evolutie van iPhone 3G naar 6s

In 2008 kwam Apple in Europa op de markt met de iPhone 3G: een revolutionair toestel dat smartphones een nieuwe richting gaf met zijn next level specificaties en slimme touchscreen bediening. Krijg je er nu eentje in je handen, dan zou die voelen als een fossiel. Smartphones hebben sinds de komst van de iPhone 3G misschien wel een nog snellere ontwikkeling doorgemaakt. Maar realiseer jij je wel dat tussen de 3G en de 6s slechts 7 jaar verschil zit? Dit is wat er is gebeurd in die 7 jaar tijd.

Scherm en resolutie

Eén van de zaken waarmee de iPhone 3G bij zijn introductie veel indruk maakte, was het scherm. Wie het toestel onder ogen kreeg, kon haast niet geloven hoe helder en scherp het beeldscherm was. De 3G had een 3.5 inch beeldscherm; ongehoord groot voor toen, minuscuul voor nu. De iPhone 6s is van middelformaat en heeft een 4.7 inch scherm. Niet alleen dat: besloeg het scherm van de 3G nog slechts 51% van de totale oppervlakte van de voorkant; bij de 6s is dit 66%

De resolutie van het scherm van de iPhone 3G was 320 x 480 pixels, met een dichtheid van 165 pixels per inch. Bij de 6s bedragen deze cijfers 750 x 1134 pixels met een dichtheid van 326 pixels per inch. De iPhone 6s is inmiddels ook al niet meer het nieuwste toestel op de markt. Een toestel van de allernieuwste generatie, zoals de Samsung Galaxy S7 Edge heeft een scherm van 5.5 inch, met een resolutie van 1440 x 2560 pixels en een dichtheid van 534 pixels per inch.

Een front camera was er namelijk nog niet, dus je moest je telefoon omdraaien, een awkward pose aannemen en hopen dat je op de juiste knop drukte en je er vervolgens niet uitzag als Jabba the Hut.

De camera

Wie ooit een iPhone 3G – of vergelijkbare smartphone – uit die periode heeft gehad, kent de struggles van het maken van een goede selfie. Een front camera was er namelijk nog niet, dus je moest je telefoon omdraaien, een awkward pose aannemen en hopen dat je op de juiste knop drukte en je er vervolgens niet uitzag als Jabba the Hut. De camera op de achterkant van de iPhone 3G had 2 megapixels, waarmee het toestel één van de eerste modellen was waarmee je echt goede foto’s kon schieten. Althans, dat vonden wij toen.

Leuk feitje dat je wellicht niet eens meer weet: met de iPhone 3G kon je nog niet eens video opnemen.

De front camera van de iPhone 6s is al meer dan twee keer zo goed als de hoofdcamera van de 3G, in termen van resolutie: 5 megapixels versus 2 megapixels en zelfs met de ‘simpele’ front cam van de 6s kun je in full HD video’s opnemen. De hoofdcamera van de iPhone 6s, die aan de achterkant, beschikt over 12 megapixels, HDR-opnames, 4K-video, 60 fps full hd-video en 240 fps slow motion video. Leuk feitje dat je wellicht niet eens meer weet: met de iPhone 3G kon je nog niet eens video opnemen.

Fotografe Lisa Bettany van Camera+ wordt gezien als één van de meest invloedrijke webfotografen. Zij maakte deze serie waarin dezelfde foto’s werden gemaakt met elke generatie iPhone. Wij zetten enkele foto’s genomen met de 3G en 6s naast elkaar. Je ziet telkens eerst de foto van de 3G en daarna die van de 6s.

De features

Hoe praktisch bruikbaar zou een iPhone 3G 8 jaar na zijn introductie nog zijn? Allereerst zou-ie maar bar weinig apps kunnen draaien. Zelfs al zou het nieuwste iOS op de 3G kunnen draaien (dat alleen is al veel te zwaar), dan nog zou het merendeel van de apps die je dagelijks gebruikt niet werken, crashen of op z’n minst ernstig haperen. Met een intern geheugen van 128 mb kom je namelijk niet zo ver meer: de 6s beschikt over 2gb, 2048 mb dus.

Ook de processor van de 3G, met enkele kern en een kloksnelheid van 412 mhz zou totaal nutteloos zijn voor hedendaagse toepassingen. De 6s beschikt over een dual core processor met een kloksnelheid van 1.84 ghz. Nogmaals en wellicht ten overvloede: ook op dit gebied zijn er nieuwere modellen die de 6s op hun beurt weer naar de kroon steken. Gamen op je 3G? Vergeet het maar: zijn PowerVR MBX met enkele kern zou overhit raken bij de moderne mobiele games. De 6s is uitgerust met een PowerVR GT7600 met zes cores.

Om een en ander in perspectief te plaatsen: je kunt waarschijnlijk niet meer zonder WhatsApp. Toch moesten vroege 3G-eigenaren een jaar wachten voordat deze app überhaupt beschikbaar was.

Ook andere zaken die je nu als vanzelfsprekend beschouwt, ontbraken op de iPhone 3G: we noemen 3D force touch, multi-touch, een zaklamp, iCloud-opslag, videobellen, hand-off (via WiFi lopende apps overdragen naar een ander Apple-aparaat op hetzelfde netwerk), een vingerafdruk sensor, Airdrop, Siri, etc. Ook WiFi en Bluetooth van de 3G zouden acht jaar later grotendeels nutteloos zijn omdat de verouderde versies niet meer worden ondersteund door de nieuwste apparaten.

Apps

Je bent inmiddels gewend aan een App Store met duizenden apps; meer dan je ooit nodig zult hebben. In 2007 was dit wel anders. Hoewel ook de iPhone 3G een volle App Store kende, was deze lang niet zo compleet als die van vandaag. Veel apps waren simpeler (dat moest ook wel, gezien de beperkingen van toen), minder slim en bovendien liepen ze nog wel eens vast, iets waar je nu zelden tot nooit meer last van hebt. Om een en ander in perspectief te plaatsen: je kunt waarschijnlijk niet meer zonder WhatsApp. Toch moesten vroege 3G-eigenaren een jaar wachten voordat deze app überhaupt beschikbaar was. Om nog maar te zwijgen over functies als de activiteitsapp en connectiviteit met de Apple Watch (die er toen vanzelfsprekend nog niet was).

iOs 1.0. (Foto: The Verge)

Reageer op artikel:
2008 – 2015: evolutie van iPhone 3G naar 6s
Sluiten