Redactie
Redactie Shoes 29 april 2016

Zo pas en koop je de juiste nette schoenen

Een flinke blaar op je hiel of afstervende teen: het is – helaas- een situatie die vrijwel elke man met een voorkeur voor nette schoenen een keer overkomt. Tenzij jij je schoenen op maat laat maken, blijkt het namelijk best een uitdaging om de juiste schoen te vinden. Deze tips helpen je een handje.. uh voetje op weg.

Voelt goed

De basis is eigenlijk heel simpel. De eerst keer dat je een nieuwe schoen aantrekt in de winkel, moet ‘ie direct goed zitten. Het leer in een nette schoenen rekt nauwelijks mee, dus bespaar jezelf de frustratie en geld door ze in de winkel achter te laten als ze niet lekker zitten. Aangezien de daadwerkelijke maat van de schoen nooit overeenkomt met het formaat schoen van een ander merk, komt het vooral neer op uitproberen en kijken wat goed voelt.

Opgezwollen

Je voeten zwellen op in de loop van de dag. Probeer je potentiële nieuwe schoenen daarom bij voorkeur in de middag.

Grote voet eerst

Je voeten zijn niet exact dezelfde lengte. Zorg daarom dat je de schoenen eerst past met je grote voet. Een klein beetje te groot is niet zo erg, een klein beetje te klein kan voor grote problemen zorgen.

Sokken

Kies voor sokken die je normaal gesproken ook zou dragen bij dit type schoen. Kies niet opzettelijk voor ski-sokken of juist voor enkel-sokjes, maar hou het realistisch.

Lengte

Er wordt weleens gezegd dat je voet ook aan de voorkant een schoen moet vullen. Dit is niet correct. Zodra je teennagels tegen de rand aankomen of de rand schampen, zijn ze eigenlijk te kort. Zodra je gaat lopen schuift je voet namelijk iets naar voor, waardoor je tenen constant tegen de rand stoten. Kies in dit geval voor een halve maat groter. Nog steeds last? Wellicht heeft het met de vorm of breedte van de schoen te maken. Kies in dat geval voor een andere schoen, er zijn meer dan genoeg mooie modellen te vinden.

Breedte

Voor de breedte geldt eveneens dat ze niet te nauw mogen zitten. Aan de andere kant is het ook sterk af te raden om voor een schoen te kiezen met te veel ruimte aan de zijkanten, omdat de steun daardoor verdwijnt. De vuistregel is dat de stukken leer waar de veters doorheen gaan, elkaar niet mogen raken zodra je de veters strikt. Gebeurt dit toch, maar zit ‘ie verder wel goed? Laat je dan niet tegen houden door deze richtlijn.

Hiel

Als je tenen in de neus lekker aanvoelen en ook de breedte zit exact goed, kan er eigenlijk nog weinig misgaan. Oh wacht: de hiel. Aan te raden is om een klein beetje ruimte te houden; ook bij de hiel zit het verschil in de nuances. Te veel ruimte zorgt dat je gaat slippen, te weinig zorgt voor druk op je hiel. Geen van de twee wil je voelen. Voel je iets steken of schuren bij de hiel; koop ze dan vooral niet. Vooral goedkopere schoenen zijn niet altijd even netjes afgewerkt. Kleine irritaties worden vanzelf grote irritaties en verdwijnen – helaas – nooit meer.

Samengevat: kies de juiste maat, zorg voor ruimte tussen je voet en de schoen maar overdrijf niet, laat je niet verleiden door een knap uiterlijk en test altijd allebei de schoenen door een stuk te lopen. Toch een blaar? Hielpleisters doen wonderen.

Reageer op artikel:
Zo pas en koop je de juiste nette schoenen
Sluiten