Dit is waarom 1917 de meest indrukwekkende oorlogsfilm ooit gaat worden

Dat kans dat je nog nooit van Roger Deakins gehoord hebt is best groot, maar met zijn werk ben je ongetwijfeld bekend. The Shawshank Redemption, No Country for Old Men, Skyfall, Fargo, Blade Runner 2049 en zo gaat de lijst nog wel even door. Bij al deze films stond Deakins achter de camera en bewees hij één van de beste cameramannen ooit te zijn. Eind dit jaar gaat hij dat opnieuw doen met Eerste Wereldoorlog film 1917.

In 1917 volgen we het verhaal van twee Britse soldaten. Ze worstelen zich langs de frontlinie die Europa in tweeën deelt om een boodschap te bezorgen en zo 1.600 levens te redden. Een verhaal vol actie en emotie, maar hoe breng je dat zo goed mogelijk in beeld? Daarvoor maken regisseur Sam Mendes en cameraman Roger Deakins gebruik van een klassieke, maar ongelofelijk lastige techniek.

Een flinke uitdaging voor Richard Madden en Benedict Cumberbatch

Om de kijker echt het gevoel te kijken dat hij naar een doorlopend verhaal kijkt, wil je als filmmaker zo min mogelijk knippen. Hoe langer de shots zijn, hoe meer je het gevoel krijgt dat je daadwerkelijk op het slagveld staat. Dat is uitgangspunt van 1917 en dat heeft geleid tot een aantal ongekend lange shots.

Dit betekent dat de acteurs (waaronder Richard Madden en Benedict Cumberbatch) een scène in één keer goed moeten krijgen. Van de hoofdrolspelers tot de honderden figuranten die over het slagveld rennen, iedereen moet scherp zijn en er is geen ruimte voor fouten. Een enorme uitdaging voor de acteurs, maar vergeet ook de camera- en geluidsmensen niet.

1917 eind dit jaar in de bioscoop

Zij zijn er verantwoordelijk voor dat al deze lange shots perfect zijn. Hiervoor moeten ze halsbrekende capriolen uithalen. Zo moeten ze sprinten over het slagveld, vervolgens de camera aan een speciale rail hangen voor een birdseyeview en tot slot in een auto duiken voor een achtervolging shot. En dat dus allemaal aaneengesloten in één take. Hoe dat er in de praktijk uitziet, zie je in onderstaande behind the scenes featurette.

1917 – In Theaters December (Behind The Scenes Featurette) [HD]

1917 In Theaters December https://www.1917.movie Sam Mendes, the Oscar®-winning director of Skyfall, Spectre and American Beauty, brings his singular vision to his World War I epic, 1917. At the height of the First World War, two young British soldiers, Schofield (Captain Fantastic’s George MacKay) and Blake (Game of Thrones’ Dean-Charles Chapman) are given a seemingly impossible mission.

Hoe het resultaat van al deze moeite er uiteindelijk uit gaat zien op het witte doek gaan we later dit jaar ontdekken. 1917 draait namelijk vanaf 25 december in de bioscoop. Meer zien? Klik dan hier voor de volledige trailer.

No Film School

Reageer op artikel:
Dit is waarom 1917 de meest indrukwekkende oorlogsfilm ooit gaat worden
Sluiten