Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Auto's & Motoren 28 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

De 1.850 pk krachtige Bugatti Bolide zit in recordtijd op 500 km/u

Als je op zoek bent naar echte snelheid, rij dan naar Frankrijk en klop aan bij Bugatti. Dit automerk slaagt er keer op keer in om records te breken. Zelfs in het behoorlijk deprimerende jaar 2020. Bugatti komt namelijk met de Bolide. Een 1.850 pk krachtig monster dat in een recordtijd met 500 km/u over het asfalt raast.

De Bugatti Bolide is in eerste instantie een one-off, maar het Franse merk houdt er rekening mee dat klanten hierna gaan vragen. Die mensen moeten er wel rekening mee houden dat je er niet de weg mee op mag. De Bolide is een echte racewagen die geheel volgens het eisenpakket van de FIA is ontwikkeld, maar daardoor dus niet straatlegaal is.

Bugatti wil met de Bolide records verbreken

Ergens is dat maar goed ook, want dit beest hoort thuis op het circuit en nergens anders. Zo is hij ook bedacht. Acht maanden geleden kwamen de knappe koppen samen om een auto te ontwikkelen die alle ronderecords zou verbreken. Dat lijkt aardig gelukt. De Bugatti Bolide is extreem licht, extreem krachtig en heeft de benodigde grip om het hele zaakje op de weg te houden.

Bugatti Bolide

Onder de motorkap vinden we de welbekend acht liter W16 motor. Dit blok is te vinden in verschillende Bugatti modellen, maar deze is natuurlijk wel net even anders. De technici van Bugatti hebben ‘em ontleed en zijn op zoek gegaan naar verbeterpunten. Gewichtsreductie was daarbij het belangrijkste. Door andere materialen te gebruiken werd hij een stuk lichter. Daarnaast kwam er een nieuw koelsysteem en werden ook de turbo’s onderhanden genomen.

Extreem licht en bizar krachtig

Dankzij alle upgrades produceert deze versie van de W16 maar liefst 1.600 pk. En dat is wanneer je gebruik maakt van brandstof met 98-octaan. Voed je dit monsterlijke blok van Bugatti met 110-octaan, dan krijg je er zelfs 1.850 pk voor terug. Dat is 250 pk meer dan de sterkste versie van de W16 nu levert.

Bugatti Bolide

Meer vermogen dan ooit tevoren en dat in een auto die ook nog eens een stuk lichter is. De Bolide weegt slechts 1240 kg. Dat is 760 kilo lichter dan de Chiron. Hij heeft daardoor meer pk’s dan kilo’s en dat is iets dat we niet vaak zien in de autowereld. Wat we ook niet vaak zien, is een auto met een topsnelheid van meer dan 500 km/u. De Bolide haalt deze magische grens makkelijk en doet dit zelfs in minder dan 21 tellen.

De acceleratietijden van de Bugatti Bolide

  • 0-100 km/h: 2,17 sec.
  • 0-200 km/h: 4,36
  • 0-300 km/h: 7,37
  • 0-400 km/h: 12,08
  • 0-500 km/h: 20,15

Wanneer Bugatti met een nieuwe auto komt, zijn de verwachtingen altijd hoog. Toch is het Franse merk er met de Bolide in geslaagd om deze zelfs te overtreffen. Ze hebben een ongekend beest gemaakt. Eentje waar ongetwijfeld een pittig prijskaartje aan zal hangen, maar we weten nog niet precies hoe hoog deze is.

Het huidige snelheidsrecord is in handen van de SSC Tuatara. Benieuwd welke topsnelheid deze wist te bereiken? Klik dan hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De 1.850 pk krachtige Bugatti Bolide zit in recordtijd op 500 km/u
Sluiten