Tessa Ham
Tessa Ham Money & Career 23 april 2020

Meer focus en productiviteit dankzij de 18 minuten-methode

Meer gedaan krijgen in minder tijd, dat willen we allemaal wel. Grappig genoeg moet je voor veel methodes om productiever te worden juist tijd uittrekken om uiteindelijk meer gedaan te krijgen. Zo ook bij de 18 minuten-methode, waarbij 18 minuten per werkdag al zorgen voor meer focus én productiviteit.

Schrijver, spreker en ondernemer Peter Bregman bedacht de 18 minuten-methode en vertelt erover in zijn boek ’18 minuten’.

Vijf focuspunten

Voordat je kunt beginnen met je dagelijkse werkzaamheden, is het eerst slim om vast te stellen waar je jezelf precies op moet focussen. Stel jezelf deze vragen: wat vind jij (of je leidinggevende) belangrijk en waar wil je in het komende jaar aan werken? Je stelt vijf focuspunten op die je aan het einde van het jaar behaald wil hebben.

De rest van het jaar werk je met zes verschillende boxen, die je ook als to do-lijstjes kunt zien. Boven vijf van die boxen schrijf je jouw focuspunten. Elke week kijk je wat je deze week moet doen en in welke van de vijf boxen je taak past. Valt de taak onder geen enkele van de vijf focuspunten? Dan zet je ‘m in box zes.

Logischerwijs liggen je prioriteiten bij de taken in de boxen met je focuspunten. Houd je zo min mogelijk bezig met de taken in box zes. En dat is de grote fout die veel mensen maken op het gebied van productiviteit. Nog een te groot deel van onze dag zijn we bezig met taken uit box zes, alleen zijn we ons daar niet bewust van.

Lees ook: De simpele techniek ‘time batching’ verdubbelt in een mum van tijd je productiviteit

18 minuten methode voor meer productiviteit en focus

Nu je je vijf focuspunten hebt vastgesteld, raadt Peter Bregman aan de 18 minuten per werkdag op deze manier te verdelen:

  • 5 minuten ’s ochtends
  • 1 minuut per uur (bij een werkdag van 8 uren is dat dus 8 minuten)
  • 5 minuten aan het einde van je werkdag

5 minuten ’s ochtends

In de eerste vijf minuten van je werkdag bedenk je waar je focus moet liggen vandaag. Eigenlijk geef je antwoord op deze vraag: wanneer is deze dag succesvol? Wat moet je daarvoor af hebben?

Vervolgens plan je in je agenda de taken in die je vandaag sowieso af moet hebben. Daarvoor moet je dus wel weten hoelang je over de taken zal doen. Het is daarom handig om de eerste week bij te houden hoelang je over jouw werkzaamheden doet (bijvoorbeeld met de app Toggle).

Door je taken in je agenda te zetten, ga je dus niet je mail checken als je bezig bent met een andere taak. Onderzoek van de universiteit van Californië wijst uit dat het wel 25 minuten duurt om een taak weer op te pakken waarvan je was afgeleid. Zonde van je kostbare tijd.

1 minuut per uur

Zet voor elk uur van je werkdag een wekker, zodat je een minuut kunt gebruiken om bewust te worden van wat je eigenlijk doet. Werk je echt naar je doel toe? Laat je je echt niet afleiden? Is dit hoe je je tijd het beste besteedt? Sta ook even op en drink bijvoorbeeld een glas water.

5 minuten aan het einde van de werkdag

Aan het einde van je werkdag werp je een blik op je to do-list. Heb je alles afgekregen wat prioriteit had vandaag? Werd je te veel afgeleid en wanneer gebeurde dat? Hoe ga je het morgen beter aanpakken?

Op deze manier zorg je er in 18 minuten per dag voor dat je meer gefocust en productiever bent. Geïnteresseerd in deze productiviteit methode van Peter Bregman? Zijn boek 18 minuten is onder andere te koop bij Bol.com.

Lees ook: 5 verrassende gewoontes die je productiviteit verminderen

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Reageer op artikel:
Meer focus en productiviteit dankzij de 18 minuten-methode
Sluiten