Redactie
Redactie Life 30 april 2016

15 tips voor de 15 min vóór een sollicitatiegesprek

De 15 minuten voor een sollicitatiegesprek kunnen schrijnend zijn, vooral voor werkzoekenden die niet goed weten wat ze moeten doen in dat laatste, zenuwachtige kwartiertje. Met deze 15 tips vergoot je de kans op een nieuwe baan aanzienlijk.

‘Die 15 minuten zijn uw kans om jezelf in de juiste mindset te krijgen. Focus je op de persoon die je zult ontmoeten, hetgeen waar je in wil uitblinken en de vragen die jij aan hen wil stellen’, aldus Deborah Shane, een professionele branding strateeg en auteur van het boek Career Transition.

1. Wees op tijd, maar ga nog niet naar binnen

Te vroeg op een sollicitatie verschijnen, zorgt voor extra druk bij de interviewer. De persoon in kwestie krijgt wellicht het gevoel dat ‘ie moet opschieten, waardoor het gesprek op een gehaaste manier kan beginnen. Wacht daarom in de auto of bij een café om de hoek en ga pas 10 minuten voor tijd naar binnen.

2. Blijf rustig

Houd jezelf kalm voor en tijdens de sollicitatie. Indien je in de stress raakt, maakt je lichaam hormonen aan die je geest kunnen vertroebelen. Niet stressen dus, nergens voor nodig.

3. Adem

Een simpele truc om rustig te blijven, is het tellen van je adem. Adem tien keer in en uit en houd dit bij in je hoofd. Nog niet rustig? Blijf het herhalen tot je kalmer wordt.

Een opsomming van al jouw kwaliteiten gaat niemand onthouden

4. Check je notities

Schrijf voor de sollicitatie (dus niet in de laatste 15 minuten) een aantal kernelementen op in je telefoon of notitieboek. De naam van de werkgever, zijn functie, de antwoorden op de vragen waarvan je niet hoopt dat ze gesteld worden (door ze op te schrijven hoef je er minder over na te denken) en een paar steekwoorden van jouw antwoord op de ‘wie ben je?’-vraag. Check je aantekeningen voor je het bedrijf inloopt.

5. Doe geen extra research

Ga niet op het laatste moment nog allerlei informatie verzamelen over het bedrijf. Je raakt in de war, gestresst en mist wellicht belangrijke informatie waardoor je verkeerde of vreemde antwoorden gaat geven.

6. Laat je voicemail, whatsapp en mail met rust

Het kan zomaar zo zijn dat je iets hoort wat je volledig van streek maakt. Laat het rusten tot na de sollicitatie.

7. Check wel Twitter

Een korte blik op het account van je potentiële nieuwe werkgever, kan je precies die mooie binnenkomer meegeven.

8. Stop met oefenen

Een sollicitatie is geen toneelstuk. Als je te veel oefent, komt het gesprek gemaakt over.

Zorg dat je alle documenten bij de hand hebt

9. Zet in op twee kernkwaliteiten

Een opsomming van al jouw kwaliteiten gaat niemand onthouden. Kies twee belangrijke skills en overtuig de persoon tegenover jou van die vaardigheden.

10. Organiseer je tas/koffer

Zorg dat je alle documenten bij de hand hebt en niet eerst door een grabbelton moet graaien om de juiste spullen te vinden.

11. Kijk in de spiegel

Check nog even snel of er niks tussen je tanden zit, je stropdas recht hangt en was je handen.

12. Wees vriendelijk

Doe aardig tegen iedereen die je tegenkomt, van de receptioniste tot de bewaker. Grote kans dat zij aan de interviewer doorgeven hoe jij je gedroeg toen je binnenkwam.

13. Let op je houding

Het klinkt logisch, maar zonder dat je het doorhebt neem je wellicht een te comfortabele of gespannen houding aan. Blijf scherp en check of je er representatief bij zit.

14. Let op je omgeving

Wat hangt er aan de muur, hoe praten de mensen om je heen, wat zegt de receptioniste? Door goed op te letten, kun je gemakkelijk de kernwaarden van een bedrijf achterhalen.

15. Denk aan leuke dingen

Dit klinkt cliché, maar het werkt wel. Vrolijke gedachten zorgen dat je met een goed gevoel het kantoor binnenstapt.

Reageer op artikel:
15 tips voor de 15 min vóór een sollicitatiegesprek
Sluiten