Tessa Ham
Tessa Ham Boeken 23 mei 2020
Leestijd: 5 minuten

13 boekentips van Bill Gates, die iedere week een boek leest

Op zoek naar goede boeken die je deze zomer kunt lezen? Ondernemer en filantroop Bill Gates deelt op Good Reads maar liefst dertien boekentips die hij anderen aanraadt. En als iemand weet waar hij het over heeft, is het Bill Gates wel. De Microsoft-oprichter staat erom bekend om minstens een boek per week te lezen en altijd een tas met boeken met zich mee te slepen.

Zijn boekentips zijn enorm variërend, van fictie tot non-fictie en van biografieën tot prachtig geïllustreerde boeken.

1. The Coice – Dr. Edith Eva Eger

In 1944 werd de 16-jarige ballerina Edith Eger naar Auschwitz gestuurd. Edith overleeft het vreselijke kamp maar net, en verhuist naar de Verenigde Staten. Daar wordt een ze een therapeut die anderen helpt met trauma’s om te gaan.

The Choice is deels een biografie en deels een gids hoe je trauma’s kunt verwerken. “Ik denk dat veel mensen comfort kunnen vinden in dit boek en haar suggesties over hoe je om kunt gaan met lastige situaties”, zegt Gates.

2. Cloud Atlas – David Mitchell

Je hebt boeken waar je nog een lange tijd over nadenkt en over praat als ze uit zijn. Volgens Gates is Cloud Atlas daar één van. “Het plot is een beetje lastig uit te leggen, aangezien er zes verhaallijnen in voorkomen die zich eeuwen van elkaar afspelen”, zegt Gates. “Maar als je zin hebt in een meeslepend verhaal over het beste en het slechtste van de mensheid, denk ik dat je er net zo in opgaat als ik.”

3. The Ride of a Lifetime – Robert Iger

De volledige titel van dit boek is The Ride of a Lifetime: Lessons Learned from 15 Years as CEO of the Walt Disney Company. “Eén van de beste managementboeken die ik de afgelopen jaren heb gelezen”, aldus Gates. “Iger legt geweldig uit hoe het is om CEO te zijn van een groot bedrijf.” Ook als je niet op zoek bent naar business lessen, is het volgens Gates interessant om zijn verhalen over Disney te lezen.

4. The Great Influenza – John M. Barry

We leven momenteel in een ongekende tijd. Als je kijkt naar het verleden komt de grieppandemie van 1918 het meest dichtbij. In The Great Influenza: The Epic Story of the Deadliest Plague in History leert John M. Barry je alles wat je moet weten over één van de dodelijkste uitbraken in de menselijke geschiedenis.

“1918 mag dan een heel andere tijd zijn dan we vandaag de dag in leven, The Great Influenza is een goede herinnering dat we tegenwoordig met veel van dezelfde uitdagingen te maken hebben”, zegt Gates.

5. Good Economics for Hard Times – Abhijit V. Banerjee en Esther Duflo

Schrijvers en economen Banerjee en Duflo wonnen vorig jaar de Nobelprijs voor Economie. “Gelukkig voor ons zijn ze niet alleen twee van de slimste economen die op dit moment werken, maar zijn ze ook erg goed in het toegankelijk maken van economie voor de gemiddelde persoon”, zegt Gates.

In Good Economics for Hard Times laten de twee zien hoe economie, als het goed wordt aangepakt, ons kan helpen veel sociale en politieke problemen op te lossen, van ongelijkheid tot klimaatverandering.

6. The Headspace Guide to Meditation & Mindfulness – Andy Puddicombe

“Jarenlang was ik sceptisch over meditatie”, zegt Bill Gates. “Andy, een voormalige Boeddhistische monnik, heeft me over de streep getrokken met zijn app Headspace en dit boek The Headspace Guide to Meditation & Mindfulness. Nu doe ik het zo vaak als het kan, wat ongeveer drie keer per week is.”

7. Moonwalking with Einstein – Joshua Foer

Schrijver Joshua Foer raakte geïnteresseerd in hoe het geheugen werkt. Want hoe kan het dat mensen tijdens wedstrijden een heel kaartendek in 12 seconden kunnen onthouden? In Moonwalking with Einstein introduceert hij verschillende technieken die er uiteindelijk voor hebben gezorgd dat hij het NK in de Verenigde Staten gewonnen heeft.

Ook interessant: De 13 favoriete TED Talks van Bill Gates

8. The Martian – Andy Weir

“Misschien herinner je je de film van een paar jaar geleden nog”, zegt Gates. “Waar Matt Damon, die een botanicus speelt die op Mars is gestrand, zijn angst opzij zet en zegt: ‘I’m going to science the shit out of this’. We doen momenteel hetzelfde met het nieuwe coronavirus.” De film is gebaseerd op The Martian van Andy Weir.

9. A Gentleman in Moscow – Amor Towles

De hoofdpersoon in A Gentleman in Moscow zit in een herkenbare situatie: hij kan het gebouw waarin hij leeft niet verlaten. Niet vanwege een pandemie, maar omdat het 1922 is en hij een Russische graaf is die een levenslange gevangenisstraf uitzit onder huisarrest in een hotel. “Ik vond het een leuk, slim en verrassend vrolijk verhaal over het beste uit je omgeving halen”, zegt Gates.

10. The Rosie Project – Graeme Simsion

“Alle drie de Rosie-boeken lieten me hardop lachen”, zegt Gates. “Ze gaan over een hoogleraar genetica met Asperger. In het eerste boek gaat hij op zoek naar een vrouw en in het tweede en derde boek sticht hij een gezin. Uiteindelijk gaat het erom dat je gaat houden van de hoofdpersoon die je als vreemd beschouwt. En dat je erachter komt dat hij echt niet zo anders is als de rest van ons.”

11. The Best We Could Do – Thi Bui

Fan van strips? Dan ga je deze boekentip van Gates waarderen. The Best We Could Do is een biografie in stripvorm, waar Thi Bui nieuwe waardering krijgt voor wat haar ouders – die de oorlog in Vietnam hebben overleefd – hebben meegemaakt.

12. Hyperbole and a Half – Allie Brosh

Op zoek naar een wat lichter boek? “Je zal Hyperbole and a Half in één ruk uitlezen”, zegt Gates. “Maar je zou willen dat het boek dikker was. Ik heb Melinda zo veel hilarische passages hardop voorgelezen.”

13. What If? – Randall Munroe

“Ten slotte ben ik dol op de manier waarop voormalig NASA-ingenieur Randall Munroe ongebruikelijke wetenschapslessen omzet in boeiende strips”, zegt Gates. De volledige titel van het boek is What If? Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Questions.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
13 boekentips van Bill Gates, die iedere week een boek leest
Sluiten