Martyn de Jong
Martyn de Jong Liefde & Seks 13 feb 2015

12 manieren om te daten als een old school gentleman

Als lezer van Manners ben jij natuurlijk een echte gent. Hierdoor weet jij precies wat wel en niet gebruikelijk is op een date. Waarschijnlijk heb jij de volgende tips daarom echt niet nodig, toch? Mogelijkerwijs wil je ze daarom alleen gebruiken om even te checken dat jij alle hokjes aanvinkt. Of misschien ruik je de cynische ondertoon van deze inleiding en besef je dat een beetje extra kennis geen kwaad kan.  Hier daarom een aantal pointers om een date als een ware gentleman te doorlopen.

Regel een reservering

Goede voorbereiding is het halve werk. Je wilt natuurlijk niet een uur aan de bar hoeven zitten, of van restaurant naar restaurant moeten lopen om een tafeltje te krijgen voor jou en je date. Wees daarom verstandig, neem initiatief en reserveer vooraf; ook met films. Koppel aan haar terug dat de reservering rond is en laat hiermee zien dat jij alles onder controle hebt.

[Bron foto: Tumblr.com]

Wees punctueel

Een echte gentleman is nooit te laat, maar ook zeker niet te vroeg. Dames hebben vaak ‘nog een paar minuten’ nodig, zelfs wanneer je op tijd bent. Te vroeg komen is even als te laat komen gewoon niet netjes.  Je date kan flink in de stress raken als jij plotseling voor de deur staat, terwijl ‘het perfecte jurkje’ nog niet is gevonden. Als je om 19u hebt afgesproken, wees er dan ook precies om die tijd. Dit is fijn voor haar en toont tevens aan dat jij betrouwbaar bent.

[Bron foto: Dazeen.com]

Service aan huis

Als je een dame van tevoren ophaalt, doe je er goed aan om niet met de auto te parkeren en een berichtje te sturen met ‘Ik ben er!’. Loop bij voorkeur even naar haar voordeur en begroet haar vriendelijk, om vervolgens te wachten tot zij klaar is. Hierna loop je samen naar de auto of plaats van bestemming. Het klinkt vanzelfsprekend, maar in de praktijk loopt het 9 van de 10 keer anders.

Afspreken op locatie

Indien je ergens hebt afgesproken, zorg jij altijd dat je er al iets eerder bent dan de afgesproken tijd. Laat een dame nooit op jou wachten. Als jij eerder bent kun je haar begroeten en onthalen. Dit gebeurt vanzelfsprekend altijd staand.

Deuren openen

Over de volgende tip kunnen wij vrij duidelijk zijn: Heren, open de deur voor dames. Alle deuren welteverstaan. Autodeuren, restaurantdeuren, liftdeuren, ga zo maar door.

[Bron foto: Youqueen.com]

Leiden of volgen

Als man heb je een rol die kan verschillen per situatie. Over het algemeen dien je in een restaurant achter de dame en de host aan naar de tafel te lopen. In een club of andere drukke plek is deze situatie echter net wat anders. Hierbij dien je juist voorop te lopen. Je kunt er zelfs voor kiezen om de dame achter je aan de hand te nemen. Jij leidt haar dus door de menigte, als een echte gent.

[RELATED_ARTICLE article_id=”217469″]

Dames eerst

Als het tijd is om de bestelling door te geven wacht je als man netjes tot de dame geweest is. Meestal zal het horecapersoneel de dame voor laten; maar indien dit niet het geval is, is een simpel handgebaar voldoende. Voor een dame bestellen is echt niet meer van deze tijd en kan alleen indien zij dit zelf voorstelt.

[Bron foto: Ti.me]

Links of rechts?

Als jullie samen ergens heen wandelen, waar loop jij dan als man? Aan de straatkant natuurlijk. Dit is een oud gebruik waarbij jij er voor zorgt dat de dame zo min mogelijk risico loopt om gesplashed te worden door een auto. Daarnaast kun jij haar eventueel behoeden voor naderend gevaar. Het is absoluut geen vereiste of fout, maar het getuigt wel van goede etiquette.

Behoud oogcontact

Voor de dame is het een goed teken als zij het gevoel heeft dat jij naar haar luistert. Oogcontact kan hierbij een effectief middel zijn om dit te bewerkstelligen. Je hoeft niet als een hert in de koplampen naar haar te loensen; maar probeer in elk geval niet te veel aandacht aan het tafelkleed of je schoenen te besteden. Mobieltjes hoeven we al helemaal niet over te beginnen. Deze zijn gedurende de avond geheel afwezig. Wat is nou belangrijker dan degene die voor je zit?

[Bron foto: Bp.blogspot.com]

Wees vriendelijk naar alles en iedereen

Voor een vrouw is de manier waarop jij met anderen omgaat een goede afspiegeling van hoe jij daadwerkelijk bent. Zelfs als de ober een glas wijn over je schoot laat vallen is het daarom verstandig om zo vriendelijk mogelijk te blijven. Mochten jullie lastiggevallen worden, is het zeker geen probleem om voor jezelf op te komen, maar bij personeel, lastige daklozen en de rest van de wereld dien je zo Gandhi mogelijk te zijn. En naar haar toe al helemaal.

De rekening

Als jullie zijn uitgegeten wacht er natuurlijk nog één taak, namelijk betalen. Neem altijd het voortouw en betaal de rekening. Het splitten van de rekening is alleen een optie als zij hier nadrukkelijk op aandringt. Zelfs dan weiger je eerst nog beleeft en je gaat alleen overstag als zij er een probleem van dreigt te maken.

[Bron foto: Idssmile.com]

Geen verwachtingen

Waarschijnlijk zou jij als man het liefst de avond afsluiten onder de dekens. Dat is prima om te denken, maar zorg er wel voor dat dit niet doorschemert naar haar toe. Indien zij het gevoel heeft dat seks de missie is van de avond, zal dit jou – meestal – niet in dank worden afgenomen. Je kunt beter je zinnen zetten op de date zo soepel mogelijk laten verlopen. Dit vergroot tevens de kans dat jouw stiekeme verlangen wordt vervuld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
12 manieren om te daten als een old school gentleman
Sluiten