Noah Korevaar
Noah Korevaar Auto's & Motoren 20 nov 2019
Leestijd: 4 minuten

10 opties die je (nieuwe) auto helemaal nergens voor nodig heeft

Een nieuwe auto vraagt een stevige hap uit je budget. Dat budget komt vaak nog meer onder druk te staan als je aan de optielijst begint. Deze tien opties kan je met een gerust hart links laten liggen.

1. Gebarenbediening

Populair bij premiummerken: een handbeweging voor de middenconsole. Die gebruik je bijvoorbeeld om het volume van je radio luider of stiller zetten of om met een zwaai voor de achteruitkijkspiegel de zonnewering van je panoramadak te openen. Leuk om een keer te demonstreren aan je vrienden, verder vooral overbodig, want zoveel extra moeite is het niet om op een knopje te drukken, toch?

2. Parfumering

Nog een klassieker bij de premiummerken: een geparfumeerd en geïoniseerd interieur. Gaat dat je echt gelukkiger maken? Wij denken van niet, en al helemaal niet wanneer je de flacon weer eens moet vervangend door een duur nieuw exemplaar.

3. Sfeerverlichting

Het klinkt mooi: pas de sfeer aan boord van je auto aan je humeur aan. Meestal maak je maar één keuze en voel je daarna nooit nog de behoefte om die te veranderen. Het valt eigenlijk ook alleen maar op in het donker, wanneer je liever op de weg let dan op je blauw verlichte voeten.

4. Automatisch openende koffer met voetbediening

Het idee is niet gek: heb je je handen vol als je aan je auto komt, en zit je autosleutel in je zak, dan hoef je gewoon met je voet onder de achterbumper te zwaaien om je koffer automatisch te openen. In de praktijk hebben de meeste merken een soort beveiliging ingebouwd (zodat je auto een weglopende kat onder de sensor niet beschouwt als een voetzwaai) waardoor je twee keer moet zwaaien. Geen evidentie trouwens, om met je handen vol enkele seconden op één been te balanceren.

5. Integratie van Facebook en Twitter

Smartphone-connectiviteit is uiteraard handig: je kunt naar muziek op je smartphone luisteren via het infotainmentscherm van je auto of de navigatie-app van je telefoon op je autoscherm weergeven zonder dat je je telefoon hoeft vast te nemen. Bij sommige merken kan je met een gekoppelde smartphone via het infotainmentscherm op Facebook en Twitter en why on earth zou je dat willen? Dikke nul op het rapport voor verkeersveiligheid.

6. Schakelpeddels

Wie een sportieve auto met automatische versnellingsbak koopt, genre Audi RS5, BMW M4 of Mercedes-AMG C 63, combineert graag het beste van beide werelden: de bliksemsnelle schakeltijden van de automaat en het gevoel zelf het heft in handen te nemen. Maar schakelpeddels zijn er ook in heel wat minder sportieve auto’s met minder sportieve versnellingsbakken, zoals een CVT. Dan blijk je die in de praktijk nooit te gebruiken.

7. Rijmodi

Een knop om tussen verschillende rijmodi als Sport, Comfort en Eco te schakelen heeft zijn meerwaarde wanneer de modi duidelijk van elkaar verschillen en bijvoorbeeld ook de schokdemping steviger of soepeler maken. Maar er zijn heel wat merken bij wie de sportieve stand alleen de respons op het gaspedaal onaangenaam nerveus maakt en het motorgeluid kunstmatig versterkt. Of een eco-stand die het gas onnodig hard afsnijdt, waardoor je amper snelheid kunt maken aan de verkeerslichten. Leer fatsoenlijk rijden en je heb geen rijmodi nodig.

8. Dubbele uitlaat

Een stokpaardje van de moderne auto-ontwerper: een achterbumper met een grote, dubbele uitlaat. Vaak is een van de twee niet eens functioneel maar louter visueel, en hebben de uitlaatpijpen een ovalen, rechthoekige of trapeziumvorm. Als je goed kijkt, zie je de eigenlijke, doodnormale uitlaat ook gewoon nog doorschemeren in het sierstuk.

9. Te grote velgen

Zeker, het vult je wielkasten mooi, en de grootte van moderne auto’s maakt van 19-duimsvelgen geen uitzondering meer. Maar 20- of 21-duimsvelgen onder je berline mogen dan wel stoer ogen, je rijcomfort lijdt er gegarandeerd onder. Niet alleen qua schokdemping, maar ook qua rolgeluiden. Bovendien ligt je verbruik vaak hoger met een grotere velgmaat. Wil je niet!

10. Afgeplat sportstuur

Een idee uit de racerij, waar het stuur soms zo laag staat dat het tegen de benen van de racepiloot aankomt. Door de onderkant af te platten, geeft dat de racepiloot iets meer bewegingsruimte. In een gewone auto biedt het behalve het visuele aspect geen meerwaarde. Integendeel zelfs: wanneer je met een correcte stuurtechniek je handen moet verplaatsen bij een draaibeweging, is het alleen maar hinderlijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
10 opties die je (nieuwe) auto helemaal nergens voor nodig heeft
Sluiten