Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Films & Series 29 dec 2019

10 ondergewaardeerde sciencefiction films uit de jaren 90

Hoe goed komedies of actiefilms ook mogen zijn, als tech-website blijven we natuurlijk een zwak hebben voor sci-fi titels. Naast de bekende klassiekers als Alien en Blade Runner zijn we ook geïnteresseerd in de wat meer onbekende titels. Reden genoeg om er daarvan eens een aantal te verzamelen.

10 ondergewaardeerde sci-fi films uit de jaren 90

Ieder genre heeft zo zijn onontdekte pareltjes en sciencefiction is hier geen uitzondering op. Ondanks dat sommige titels in deze lijst qua naam misschien nog best bekend zijn, gaat het vaak wel om films die door de jaren heen een beetje ondergesneeuwd zijn geraakt. Vandaar dat wij ze nog eens onder de aandacht willen brengen.

10. Event Horizon

Het verkennen van de ruimte is een thema dat in veel sciencefiction films terugkomt. Zo ook in Event Horizon, waarin een ruimteschip na jaren van vermissing ineens weer opduikt. In eerste instantie lijkt het vaartuig verlaten, maar dat blijkt helaas toch niet helemaal zo te zijn.

De film werd bij de release niet echt goed ontvangen, maar kreeg later alsnog de nodige waardering. Met name de beklemmende sfeer en enkele hele creepy scenes wisten op veel mensen indruk te maken.

9. The Faculty (sci-fi met tieners)

Het komt niet vaak voor dat sci-fi films zich op de middelbare school afspelen, maar The Faculty doet dat wel. We zien een groepje buitenbeentjes dat hun leraren ervan verdenkt aliens te zijn.

Ondanks dat de film lang zo niet diepgaand of intelligent is als sommige andere titels in dit lijstje is het wel een zeer vermakelijke film, die zichzelf niet te serieus neemt. Er is overigens een hoofdrol voor Elijah Wood, die enkele jaren zijn doorbraak maakte met een hoofdrol in de Lord of The Rings trilogie.

8. Strange Days

Het is opvallend dat destijds in veel films het jaar 1999 als de toekomst wordt gezien. Zo ook in Strange Days, dat desondanks een sterke sci-fi thriller bleek te zijn. De film draait om een door Ralph Fiennes gespeelde straatverkoper die handelt in menselijke herinneringen, die door middel van een nieuwe technologie voortaan digitaal opgeslagen kunnen worden. Al snel ontdekt hij echter een groots complot.

De regie achter Strange Days is afkomstig van Kathryn Bigelow, waardoor de film voorzien is van enkele zeer spannende en intense scenes. Dit maakt van het geheel een surrealistische achtbaanrit die het kijken zeker waard is.

7. Cube

Cube is een spannende en vindingrijke sci-fi horrorfilm die eigenlijk als een soort voorloper van de Saw-reeks gezien kan worden. Het verhaal gaat over een groepje vreemdelingen dat wakker wordt in een labyrint dat uit allerlei aan elkaar gekoppelde kubussen bestaat. Al snel blijkt dat ze gevangen zitten in een gigantische puzzel vol met dodelijke vallen.

De makers zijn creatief omgegaan met het kleine budget, met een spannende en vooral claustrofobische film als gevolg.

6. Dark City

Hoe revolutionair The Matrix destijds ook mocht zijn, de kans is groot dat deze film er zonder Dark City heel anders uit had gezien.

De film was commercieel gezien een mislukking, maar wist later toch de nodige fans te verkrijgen.

5. Gattaca

Sciencefiction titels zijn met name interessant als de makers erin slagen om relevante politieke thema’s in hun film te verwerken. Dit lukt in Gattaca vrij aardig. We zien een toekomstbeeld waarin mensen die op genetisch vlak superieur worden beschouwt meer privileges krijgen dan mensen die als minderwaardig gezien worden.

De film heeft daarbij een indrukwekkende cast, met onder andere namen als Ethan Hawke, Jude Law en Uma Thurman.

4. Contact

Het eerdergenoemde thema rondom de zoektocht naar intelligent leven mag dan in veel sci-fi titels centraal staan, maar Contact is toch net wat anders dan de welbekende ”mensen vs aliens” film.

De film laat ons kennismaken met een door Jodie Foster gespeelde wetenschapper, die een signaal krijgt dat afkomstig is uit de ruimte en koste wat het kost wel ontdekken waar het precies vandaan komt.

3. The Iron Giant (sci-fi animatie)

Niet alleen Disney wist in de jaren 90 geweldige animatiefilms uit te brengen. Warner Bros. wist met The Iron Giant namelijk ook een geweldige prestatie neer te zetten. De film draait om een buitenaardse robot die bevriend raakt met een aards jongetje dat hem leert hoe onze wereld werkt.

Niet alleen is de film erg mooi geanimeerd, ook het verhaal wist veel kijkers emotioneel te raken. Dit pareltje komt overigens van regisseur Brad Bird, die onlangs nog zijn kritiek op de potentiële nieuwe functie van Netflix uitte.

2. PI

De eigenzinnige regisseur Darren Aronofsky begon zijn carrière met de mysterieuze sci-fi film PI, dat gaat over een paranoïde wiskundige die geobsedeerd raakt met het ontdekken van een getal dat de mysteries van het universum kan ontrafelen.

Deze film laat als geen ander zien wat voor mogelijkheden je ook met een klein budget nog hebt. Geheel in stijl van zijn latere Requiem for a Dream is ook PI met momenten een beetje oncomfortabel om naar te kijken, maar weet desondanks toch te boeien.

1. 12 Monkeys

Het maken van een tijdreis film is eigenlijk altijd een uitdaging. Toch is 12 Monkeys een van films die het beste met dit concept weet om te gaan.

De film is een surrealistisch verhaal waarin een door Bruce Willis gespeelde gevangene de taak krijgt om terug het verleden te reizen. Dit om uit te zoeken waar het virus – dat een groot deel van de mensheid heeft uitgeroeid – vandaan is gekomen.

Er is een aantal jaren geleden ook een serie rondom 12 Monkeys verschenen. Ondanks dat deze volgens fans lang niet zo goed was als de film, kwamen er desondanks 4 seizoenen van. Dus ook deze versie moet ergens iets goeds gedaan hebben.

Zowel de film als een aantal seizoenen van de serie zijn momenteel via Netflix te bekijken.

Meer sci-fi

Mocht jij nou geen genoeg van het sciencefiction genre kunnen krijgen, dan is dit lijstje met sci-fi series op Netflix misschien wel wat voor jou.

Meer lijstjes rondom films en series zijn te vinden op onze film en serie overzichtspagina. Zo deelde we onlangs nog een lijstje met wat minder bekende Keanu Reeves rollen, waaronder eentje waarvoor hij een slechterik speelt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
10 ondergewaardeerde sciencefiction films uit de jaren 90
Sluiten