10 kenschetsen om een slecht pak te spotten

Niet iedereen heeft even veel budget als het om pakken gaat. Wellicht kies je er daarom voor om een alledaags warenhuis in te stappen om hier op zoek te gaan naar de perfecte fit. Uiteraard is hier helemaal niets mis mee; maar let wel goed op wat je koopt. Het kan namelijk zo zijn dat een aantal punten jouw betaalbare pak ineens een ‘budget’ stempel geeft. Dit is zonde, aangezien je juist een pak koopt om je er goed in te voelen. Hier volgt daarom een aantal tips om slechte pakken met het oog te kunnen herkennen. Handig voor jezelf, of leuk om te kunnen checken of het pak van jouw collega wel zo fraai is als hij beweert.

[FB_AANJAGER]

1.  Goedkope plastic knopen

Zien de knopen er prullerig, breekbaar of geverfd uit? In dat geval is de kans groot dat ze ook daadwerkelijk goedkoop zijn. Goed nieuws is echter dat het erg eenvoudig en betaalbaar is om deze te upgraden.

2. Plastic achterkanten

Dit is een klassieke move voor goedkope kledingmakers. Probeer dit simpelweg te vermijden bij de aanschaf. Lukt dat niet, dan zitten ze gelukkig altijd nog aan de binnenkant.

3. Synthetische stoffen

Een goedkoop pak en/of voering wordt doorgaans van polyester gemaakt, wat erg goed is in veel synthetische geluiden maken als je beweegt. Alsof dit nog niet erg genoeg is, is deze stof ook weinig ademend, waardoor je lichaamstemperatuur erg snel op zal lopen. Je kunt in het labeltje kijken wat de verhoudingen zijn, maar het een visuele en tactiele inspectie doet ook wonderen.

4. Maataanduidingen in S, M, L, XL…

Een goed pak hoort heel wat beter te passen dan ‘Small’, ‘Medium’ of ‘Large’. Een pak luistert erg nauw en hoort bij voorkeur als een tweede huid te zitten. Het is tenslotte geen t-shirt; koop het dus ook niet op deze manier. Laat opmeten wat jouw maat is en pas een aantal verschillende snedes. Op een gegeven moment weet je wat jouw signature cut moet worden.

5. Bezuinigingen op stoffen

Een gemiddeld pak heeft ongeveer 3,2 meter aan stof nodig om tot stand te komen. Dit zijn grote kosten voor goedkope kledingmakers. Bezuinigingen op stof is hierdoor een (over)duidelijk kenmerk, aangezien de kledingmaker zelden extra stof overlaat om eventuele aanpassingen mogelijk te maken. Met name in de broekspijpen en in de zoom rond de middel zul je bij een goedkoper pak geen speling aantreffen.

7.  Rimpels en bobbels op of rondom de revers

Dit is het teken van een gefuseerde voorkant, waarbij delen aan elkaar zijn gelijmd. De chemicaliën bij de stomerij kunnen er echter voor zorgen dat deze delen los komen. Dit resulteert in bubbels, net als je soms bij screen protectors op je smartphone tegenkomt.

8. Lage en wijde armgaten

Lage armgaten zijn weinig anders dan een slecht ontwerp. Dit zijn de nakomelingen van old school patronen, die niet waren afgestemd op de actieve levensstijl van de moderne man. Ze zien er niet alleen ongevormd en lomp uit, maar zorgen ook voor een vleugel-effect wanneer je je armen optilt.

9. Opvallend slechte lijnen en vouwen

De revers vragen vrij veel aandacht wanneer je naar een pak kijkt. Deze hoort hierdoor een zachte, geleidelijke en driedimensionale overgang te hebben. Dit voegt meer dimensie en leven toe aan het colbert. Een goedkoop pak is stijf en niet sierlijk, als gevolg van strijk- en lijmprocessen tijdens het maken.

10. Bobbelige schouders

De schouders zijn een kritiek punt van een pak. Ook deze moeten duidelijke, gladde lijnen hebben. Een golvend of bubbelend geheel is hierdoor een goed kenmerk voor een slecht pak.

Wil je weten hoe je wél een goed pak koopt? Lees dan onze rubriek Suit Stories.

Nog meer fashion zien? Like Manners op Facebook!

Reageer op artikel:
10 kenschetsen om een slecht pak te spotten
Sluiten