Redactie
Redactie Life 21 nov 2018

10 jaar bitcoin, geen vuiltje aan de lucht

Dit jaar bestaat bitcoin 10 jaar. In 2008 tijdens het hoogtepunt van de laatste recessie kwam Satoshi Nakamoto met de bitcoin. Waar al eerder mensen met digitale valuta waren gekomen hadden deze allemaal grote minpunten en het belangrijkste; het double spend probleem was niet (goed) afgevangen.

10 jaar Bitcoin

Bitcoin was de eerste digitale munteenheid met bestaansrecht simpelweg omdat er geen centraal beheer is en bitcoin van iedereen is en deze het double spend probleem oplost. Wellicht dat Satoshi daarom anoniem bleef en alles uit handen gaf aan de community toen hij zag dat het goed was. In 10 jaar is er veel veranderd in de wereld maar bitcoin blijft doorstomen. Al ontelbare keren doodverklaard maar weer uit de dood opgestaan. Door vele experts weggezet als irrelevant, onhaalbaar of één grote zwendel maar bitcoin blijft het vertrouwen genieten van de early adopters.

Bitcoin heeft door de jaren heen bewezen dat het een sterk systeem is; het kan een stootje hebben. Ook nu na een flinke koersval door heel 2018 heen is het verloop van de prijs op een schaal van 10 jaar indrukwekkend te noemen. Exchange hacks, mensen die claimen Satoshi te zijn (Craig Wright), hardforks, duizenden altcoins die claimen een betere bitcoin te zijn en naarmate bitcoin meer waard werd steeds meer mensen die naar lekken zoeken.

Buiten dit wordt er ook al 10 jaar door de buitenwacht gezegd dat bitcoin geen toekomst heeft, dat het naar 0 gaat, dat het verboden moet worden. De toekomst ziet er alleen maar mooier uit voor bitcoin want na 10 jaar is er nog steeds niemand die bepaalt wat er met bitcoin gaat gebeuren. Er is geen leider, er is geen 51% aanval geweest, er is geen lek gevonden en de vele forks hebben allemaal bitcoin alleen maar sterker gemaakt. De grootste recente fork bitcoin cash is sinds deze maand ook weer uiteengevallen in twee kampen die elkaar het leven zuur maken. Centrale partijen zullen nooit de decentrale bitcoin de das om doen.

Buiten bitcoin wordt er op allerlei vlakken aan de techniek gewerkt in de grootste zin van het woord. Er wordt geëxperimenteerd met Proof of Work, Proof of Stake, DAG’s en vele andere variaties hierop.

Deze column is geschreven door Niels. Cryptin.eu is zijn website over cryptocurrency, en volg hem op Twitter.

De toekomst

De functionaliteit van vele netwerken wordt elke maand weer uitgebreid en binnen enkele jaren plukt de cryptocurrency sector als geheel hier de vruchten van. Men zal gaan inzien dat decentralisatie de toekomst heeft.Een bekend gezegde is ‘don’t trust, verify’ en dit is verschrikkelijk waar. Innovatie bij altcoins gaat snel, bij bitcoin is de veiligheid topprioriteit en gaat innovatie wat langzamer.

Dit is ook de juiste manier want het systeem van bitcoin moet feilloos werken. Niemand mag twijfelen aan de integriteit van een bitcoin transactie. We stevenen af op een toekomst waar vertrouwen in een partij niet langer nodig is. Waar transparantie onderdeel is van het systeem en geen gunst van een derde partij die je dan ook nog moet vertrouwen. Waar niemand de macht heeft omdat iedereen de macht heeft.

Het aantal bitcoin miners is hoger dan ooit, de hashrate op het bitcoin netwerk is hoger dan ooit. Het geld dat wordt gespendeerd en het aantal mensen dat bezig is met het ontwikkelen van producten en diensten op basis van een blockchain zijn hoger dan ooit. Laat je niks wijsmaken op korte termijn, de komende 10 jaar voor dit wereldje worden nog groter.

Reageer op artikel:
10 jaar bitcoin, geen vuiltje aan de lucht
Sluiten