Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Life 6 aug 2020

10 verkoelende tips om de verzengende hittegolf te overleven

Code rood! Het kwik blijft maar oplopen en daar gaat voorlopig geen einde aan komen. We zitten middenin een hittegolf en daarom heeft de overheid besloten om in te grijpen. Voor de tips die écht helpen tegen de verzengende hitte moet je natuurlijk bij Manners zijn.

1. Ventilatoren

Gebruik ventilatoren om de luchtcirculatie in huis te bevorderen. Het openen van deuren in het huis en het gebruik van ventilatoren om de circulatie van lucht te bevorderen is een ideaal wapen tegen hitte. Het zorgt voor een goed werkend uitlaatsysteem door de warme lucht af te voeren en koele lucht binnen te halen. Gooi de ramen dus open, maar dan wel ’s avonds wanneer het afkoelt.

Wanneer de zon opkomt, sluit je alle deuren en ramen en sluit je ook gordijnen en jaloezieën, om de woning zo lang mogelijk koel te houden. Wanneer de buitenlucht afkoelt tot een lagere temperatuur dan binnen (meestal ’s avonds of’ s nachts), open dan de ramen en schakel de ventilatoren weer in. Zo versla je een hittegolf. Maar zet ‘em als je gaat slapen wel uit. Waarom? Dat lees je hier.

2. Maak gebruik van de verkoelende eigenschap van water

Vul emmers met water en houd je voeten heerlijk koel. Natte handdoeken en bandana’s kunnen een verkoelend effect hebben wanneer je ze op je schouders of op je hoofd draagt. Neem koele douches of een koel bad en overweeg het gebruik van een spuitfles gevuld met koud water voor verfrissende sprites gedurende de dag.

3. Vermijd het openbaar vervoer tijdens een hittegolf

Niemand gaat voor zijn lol met het openbaar vervoer op stap, maar in de zomer kun je dit echt beter vermijden als de pest. Ten eerste is er vaak geen airco aanwezig, daarnaast zit je, zeker in de spits, lekker opeengepakt met talloze anderen. Je raadt het al, al die mensen geven inderdaad warmte af. Vergeet de bus, metro of trein en neem de benenwagen, fiets of pak een Ubertje.

4. Pas op met je smartphone

Het is een geweldige uitvinding: de smartphone. Behalve in de zomer dan. Je zult ongetwijfeld hebben gemerkt dat je smartphone niet optimaal functioneert bij hoge temperaturen. Stop het apparaat dan ook niet in je broekzak, je lichaam geeft immers ook warmte af en je hoeft de hittegolf niet te helpen natuurlijk.

5. Introduceer het tropenrooster

Of je werkgever het er ook mee eens is weten we niet, maar de introductie van een tropenrooster kan een hele opluchting zijn. Begin je dag dus zo vroeg mogelijk, dan is het vaak nog aangenaam koel. Door vroeg te beginnen, ben je ook vroeg klaar en kan je lekker afkoelen aan het zwembad.

6. Zorg voor voldoende inname van vocht

Vergeet niet om voldoende te drinken. Dat betekent dat je meer water moet innemen dan normaal. Als je veel zweet, moet u je ook in de gaten houden dan je geen uitdrogingsverschijnselen krijgt. Zorg er voor dat je in ieder geval twee liter aan vocht inneemt en het liefste meer. Kijk uit met alcoholische dranken, die tellen namelijk niet mee.

7. Zoek de koelte op

Als je woning of je werkplak niet beschikt over een goede airco, zoek dan plekken op waar dit wel het geval is. Openbare plakken zoals een bibliotheek, winkelcentrum of een bioscoop zijn normaliter voorzien van een goede airco. Goed excuus om tijdens een hittegolf de woning dus even te verlaten.

8. Slim zijn: draag platte schoenen

De hitte verslaan doe je het beste door je inspanningen te beperken. Voordat je dat als excuus gaat gebruiken voor een verminderde productie, begin je bij je onderdanen: de schoenen. Draag je schoenen met platte zolen, dan zal je minder inspanning hoeven te leveren en bespaar je dus energie.

9. Kantoorijs: lekker tijdens de hittegolf

Heb je het getroffen met je werkgever dan zal hij of zij met enige regelmaat trakteren op ijs. Accepteren maar, want die ijsjes zijn behalve heerlijk zoet, ook heerlijk koel.

10. Beperk de eiwitten in je voeding

Uiteraard zijn eiwitten belangrijk voor de spieropbouw, maar als je geen vaste klant bent bij de sportschool doe je er verstandig aan om de eiwitten in je voeding te beperken. En te grote hoeveelheid eiwit verhoogd namelijk je metabolisme en laat je lichaam dus harder werken. Niet echt ideaal als de temperatuur boven de dertig graden uitkomt.

Reageer op artikel:
10 verkoelende tips om de verzengende hittegolf te overleven
Sluiten