Redactie
Redactie Human Interest 26 feb 2019
Leestijd: 5 minuten

Dit zijn volgens Apple de 10 beste foto’s die met een iPhone zijn gemaakt

Fotografen van over de hele wereld hebben hun beste foto’s ingestuurd voor de Shot on iPhone-fotowedstrijd. Met hun iPhone hebben ze bijzondere momenten of visueel aantrekkelijke situaties weten vast te leggen. De tien winnende foto’s zijn binnenkort te bewonderen op billboards in diverse steden, in Apple Stores en op internet. Die foto’s zijn met verschillende iPhone-modellen gemaakt, variërend van iPhone Xs Max tot iPhone 7.

De winnaars zijn afkomstig uit onder andere Singapore, Duitsland, Wit-Rusland, Israël en de VS. Op de winnende foto’s zijn onder meer een kleurrijk stadstafereel, nieuwsgierige dieren, creatieve weerspiegelingen en de schoonheid van het alledaagse te zien. Je vindt de foto’s hieronder, inclusief bijschriften van verschillende juryleden.

IG: @justphotons
Alex Jiang (US), iPhone XS Max

Chen Man: “De kleuren op deze foto zijn prachtig en de compositie vertelt een verhaal. Als je inzoomt, zie je allerlei onverwachte details. De basketbalring in het midden zorgt voor een extra verhaallijn.”

Annet de Graaf: “Het verhalende element van architectuur. Achter de façade van een doorsnee appartementencomplex in een onbekende stad gaan tal van levens schuil. Levendige kleuren ook, en een perfecte compositie met dat basketbalbord in het midden! Heel goed gezien.”

IG: @blakemarvin
Blake Marvin (VS), iPhone XS Max

Austin Mann: “Bij deze foto kwam veel geduld en een perfecte timing kijken … dankzij de ontbrekende sluitervertraging op iPhone en de HDR-feature zien we zowel de ogen van de wasbeer als de schaduwen aan de binnenkant van de holle boomstam… iets wat eerder bijna niet te doen was geweest met alleen natuurlijk licht.”

Phil Schiller: “Die blik van deze crimineel aangelegde wasbeer is goud waard! Hij lijkt te zeggen: “Als je je nu langzaam omdraait en wegloopt, gebeuren er geen ongelukken.” De keuze voor zwart-wit, de scherpgestelde wasbeer en de binnenkant van die holle boomstam zorgen voor een prachtig beeld van dit bijzondere moment.”

IG: @darrensohphoto
Darren Soh (Singapore), iPhone XS Max

Phil Schiller: “Een weerspiegeling die eruitziet als een schilderij. Hier komen twee werelden samen. Je vraagt je meteen af waar deze foto is genomen en vooral ook hoe? De vogel in de hoek is het enige teken van leven in deze verder totaal surrealistische compositie.”

Chen Man: “De vervorming en een weerspiegeling onder een rare hoek bezorgen je als kijker een heel apart gevoel.”

IG: @yarosh.nikita_
Nikita Yarosh (Wit-Rusland), iPhone 7

Austin Mann: “Ik ben helemaal weg van de bereikbaarheid van dit beeld: je hoeft helemaal niet naar IJsland om iets moois vast te leggen, want dat is gewoon overal om je heen. Zoals de lijnen elkaar kruisen, de levendige kleur, het oude gecombineerd met het nieuwe…”

Luísa Dörr: “Ik vind de eenvoud van deze foto heel mooi. De compositie, het licht, de details … alles ziet er goed uit. Totdat je oog op dat ene afwijkende lijntje valt. Ik vroeg me meteen af wat er was gebeurd, waar dit is, wie hier is geweest. Voor mij is een foto pas goed als die niet alleen een sterk of mooi beeld bevat, maar je ook aan het denken zet en vervolgens in je hoofd blijft zitten.”

IG: @dinalf
Dina Alfasi (Israël), iPhone X

Sebastien Marineau-Mes: “Gewoon prachtig, die hartvormige plas water rondom de persoon. Je krijgt een glimp van de wereld te zien op het moment dat de persoon in beeld komt.”

Brooks Kraft: “Een uniek perspectief en een nieuwe invalshoek voor een onderwerp dat je veel ziet: de weerspiegeling. Ik vind het vooral leuk dat je meteen ziet wat het onderwerp is, maar niet hoe de foto is gemaakt. De plas heeft de vorm van een hart en zorgt voor een mooie symmetrie rond de persoon. Deze foto is mogelijk dankzij de scherptediepte die iPhone in de gewone fotomodus produceert. Met een digitale spiegelreflexcamera zou het lastig zijn geweest om alles scherp te krijgen.”

IG: @liz.scarrott
Elizabeth Scarrott (VS), iPhone 8 Plus

Brooks Kraft: “Een portret dat de verwondering van een kind in een prachtige setting laat zien. Een schitterende compositie die zowel het karakter van het meisje als haar waarneming van de omgeving laat zien.”

Pete Souza: “Een mooi portret en goed gebruikgemaakt van de achtergrond om meer context te geven. Het kindergezicht is perfect gepositioneerd, waardoor de achtergrond totaal niet afleidt. En de setting komt me heel bekend voor: ik heb waarschijnlijk op precies dezelfde plek gestaan. Maar ondanks dat ik tal van foto’s vanaf deze plek heb gezien, heb ik dit beeld nog niet eerder onder ogen gehad.”

IG: @andrewgriswold
Andrew Griswold (VS), iPhone XS

Jon McCormack: “Dit beeld is heel goed doordacht en uitstekend uitgevoerd. Het patroon op de achtergrond houdt alles bij elkaar en de herhaling ervan in de waterdruppels maakt het beeld spannend. Het creatieve gebruik van de scherptediepte is hier van heel hoog niveau.”

Sebastien Marineau-Mes: “Een unieke compositie en een uniek kleurenpalet, waarbij de sterke punten van iPhone Xs volledig zijn benut. Het achtergrondpatroon spreekt me enorm aan, omdat het op een andere, vervormde manier terugkomt in de waterdruppels. Ik merk dat ik erachter probeer te komen waar ik precies naar kijk en wat voor patroon het is.”

IG: @bernardantolin
Bernard Antolin (VS), iPhone XS Max

Kaiann Drance: “Dit lijkt een heel eenvoudige landschapsfoto, maar de prima keuze voor zwart-wit geeft er een heel andere lading aan. Daardoor komt het dramatische contrast tussen de wolken en het landschap veel beter tot zijn recht.

IG: @adidarmawan
LieAdi Darmawan (VS), iPhone XS

Luísa Dörr: “Voor mij heeft dit landschap veel weg van een portret van een ouder iemand. De lijnen van het berglandschap doen me denken aan een gerimpeld gezicht. Mensen tekenen al heel lang portretten en landschappen. Die hangen op de een of andere manier samen met iets in ons onderbewuste en daarom spreekt deze foto me zo aan: er zit een element in dat ik niet kan verklaren.”

IG: @yungbrioche
Robert Glaser (Duitsland), iPhone 7

Kaiann Drance zegt: “Fantastisch dynamisch bereik. Er is detail op de foto in de weide, bomen en wolken. Mooie diepe lucht en aangename kleur in het algemeen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit zijn volgens Apple de 10 beste foto’s die met een iPhone zijn gemaakt
Sluiten