Martyn de Jong
Martyn de Jong Gezondheid 8 sep 2017
Leestijd: 4 minuten

Veelvoorkomende nadelen van een laag vetpercentage

Droogtrainen is één van de populairste, zo niet het populairste sportdoel onder mannen. Een keurige sixpack, aders op de armen en veel definitie staan voor velen als symbolen der fitheid. Sommige heren zijn van nature droog en zullen vaak eerder een vollere look ambiëren, terwijl grote mannen juist voor die droge look willen gaan. Het sportieve gras is altijd groener.

Maar mocht je ambities hebben om jezelf droog te trainen: heel nice, dit geeft een hoop voldoening en een uiterlijk waarmee je indruk kunt maken. Dat zijn absoluut voordelen; maar wees je óók bewust van een aantal vervelende nadelen. Als je dan eindelijk onder de 10% zit, dan is dit wat je in veel gevallen kunt verwachten. Naast een hele dikke sixpack natuurlijk.

Je bent vaker, of zelfs constant, moe

Dat vet waar je zo je best voor doet om kwijt te raken, heeft natuurlijk een functie in jouw lichaam. Daarom zul je merken dat je lichaam zonder deze voorraden niet optimaal kan presteren. Je energielevels nemen drastisch af wanneer je lichaam door begint te krijgen dat de voorraden op raken. Ook betekent een laag vetpercentage vaak dat je minder eten binnenkrijgt in verhouding met hoeveel je verbrandt. Het is net als met auto’s: op een lege tank kun je uiteraard niet rijden. Voeding is brandstof voor ons lichaam, dus het gevolg van te lang rijden op een lege tank kun je vast en zeker raden.

De kou krijgt je te pakken

Vet is een perfect isolatiemiddel dat helpt om jouw lichaam en organen op temperatuur te houden. Wanneer je veel vet verliest, zul je de eerste tijd merken dat je het plotseling stuk vaker koud hebt. Je lichaam moet nog wennen aan deze nieuwe omstandigheden. Gelukkig trekt dit na verloop van tijd wel bij. Tenzij je nog meer afvalt, op den duur is er dan echt niet meer genoeg om het vuurtje warm te houden. Bij écht lage percentages besluit soms ook de schildklier rare sprongen te maken, waardoor vaak de interne thermostaat nóg verder daalt. Prettig is dit zeker niet.

Je bent vaker ziek

Koud en rillerig zijn hoeft niet alleen te betekenen dat je jouw “wintervachtje” kwijt bent. Lage vetpercentages en een tekort aan voedsel staan inherent verbonden met verhoogd cortisol (stresshormoon). Dit heeft weer invloed op het immuunsysteem en jouw weerstand, waardoor het risico op infecties of verkoudheid sneller op de loer ligt. De juiste supplementatie kan hierbij zeker helpen. Maar op den duur zul je er lastig aan ontkomen.

Je hebt aldoor honger

Het is niet erg verrassend dat je van weinig eten honger zult hebben. Alleen bereik je op een gegeven moment het punt dat je niet meer weet hoe het is om géén honger meer te hebben. Lage vetpercentages rommelen met de leptinewaarden van het lichaam. Leptine staat ook wel bekend als het hongerhormoon en wordt aangemaakt door vetcellen. De receptoren die dit stofje waarnemen, worden, naarmate je vetpercentage uit een enkel cijfer bestaat, minder gevoelig. Met als gevolg: voortdurend hongergevoelens. Je zult snakken naar vet voedsel en koolhydraten, waardoor de kans op vreetbuien toeneemt. Je lichaam weet namelijk precies wat het nodig heeft: voedsel!

Je trainingen vallen zwaar (tegen)

Na ongeveer 20 minuten hartslagverhogende activiteit raken de koolhydraatvoorraden in jouw spieren steeds meer leeg. Dit gebeurt al bij mensen met normale vetwaarden, maar wanneer je langere tijd dieet, zijn de glycogeenvoorraden in de spieren ook niet wat ooit ze geweest waren. Om er voor te zorgen dat je niet zonder energie komt te zitten, zal het lichaam besluiten om op vetreserves over te gaan. Maar helaas, die zijn ook niet bepaald een vetpot (pun intended). Op een gegeven moment ben je zelfs spiermassa aan het verbranden. Hierdoor zul je sneller te maken krijgen met de gevreesde man met de hamer.

Ook na het trainen merk je dat je spieren minder goed in staat zijn om te herstellen door een tekort aan glycogeen in de spieren en lever. Dit in combinatie met afgenomen testosteronwaarden (nog een gevolg van veranderde leptinewaarden) maakt jouw workout een behoorlijk stuk zwaarder. Dit is waarom bodybuilders slechts een aantal maanden per jaar zo droog zijn. Het is voor velen gewoonweg niet te doen en het kost hen te veel zuurverdiende spiermassa.

Het verandert je lichaam én je leven

En daarmee komen we aan bij één van de meest lastige aspecten: de levensstijl. De meesten onder ons zullen namelijk een hoop moeten laten als zij spieren én een droog lichaam hebben. Je zult je calorieën moeten tellen, trainen als een beest, alcohol moeten vermijden en uiteten gaan is absoluut geen optie. Voor een aantal maanden per jaar kan dit zeker de moeite waard zijn. Maar tenzij je een carrière als (fitness)model ambieert, ben je de rest van het jaar heel wat beter af met een iets hoger vetpercentage. Als je in de enkele cijfers wilt komen, zijn de bovenstaande nadelen iets waar velen helaas mee moeten leren leven.

Vond je dit artikel interessant? Volg Manners.nl op Facebook en Twitter om op de hoogte te blijven van interessante artikelen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.