Manners.nl http://www.manners.nl De mannen website met gevoel voor stijl Sat, 28 May 2016 16:30:37 +0000 en-US hourly 1 Manners Ladies: Marlijn Weerdenburg http://www.manners.nl/manners-ladies-marlijn-weerdenburg/ http://www.manners.nl/manners-ladies-marlijn-weerdenburg/#respond Sat, 28 May 2016 10:05:57 +0000 http://www.manners.nl/?p=274971 Manners Ladies: Marlijn Weerdenburg Mooie vrouwen zijn er in overvloed. Interessante vrouwen ook: maar de combinatie van die twee, die is goud. Daarom: Manners Ladies; onze rubriek waarin wij in gesprek gaan met Mannerswaardige dames. Deze vrouwen zijn niet alleen een lust voor het oog, ze hebben ook wat te vertellen, werken serieus aan hun carrière en hebben ‘het […]]]> Manners Ladies: Marlijn Weerdenburg

Mooie vrouwen zijn er in overvloed. Interessante vrouwen ook: maar de combinatie van die twee, die is goud. Daarom: Manners Ladies; onze rubriek waarin wij in gesprek gaan met Mannerswaardige dames. Deze vrouwen zijn niet alleen een lust voor het oog, ze hebben ook wat te vertellen, werken serieus aan hun carrière en hebben ‘het totale plaatje’. Dit zijn de vrouwen van wie wij houden. Daarom verdienen zij een lofzang, die zij krijgen van Jan en Mitchell. Om en om opperen zij een Manners Lady met vandaag Mitchells keuze: Marlijn Weerdenburg

Manners Ladies: Marlijn Weerdenburg

Je kent Marlijn Weerdenburg (1983) van haar rol als de aimabele advocate Danni Lowinski in de gelijknamige serie. Marlijn acteert al jaren en timmert momenteel hard aan de weg. Niet alleen als actrice, maar ook als zangeres. Wellicht ken je haar ook als helft van het duo Miss Molly & Me (samen met Helge Slikker). Zo niet, dan heb je haar vast wel horen schitteren in het tv-programma It takes two, waarin zij hoge ogen gooide met haar vocale capaciteiten.

(Foto: Elmar Krop)

Manners loves Marlijn

Jan vindt: Mitchell! Ik zie dat je de onverbiddelijke Marlijn Weerdenburg in je droomvrouwenlijst hebt staan. Daarmee steek je mij keihard de loef af, gabber, want Danni Lowinski is ook één van mijn absolute favoriete vrouwen van altijd. Dat komt zo: ik heb haar ooit geïnterviewd voor de Libelle. Dat begon met een kuise koffie en draaide uit op een marathonzitting inclusief fotoshoot en twintig bier. En een memorabel vraaggesprek dat ik helaas helemaal ben vergeten. Wat een topwijf, Mitch. En dan ook nog multi-getalenteerd, qua zangeres en actrice tegelijk. En natuurlijk een vrouw die zich niets aantrekt van de graatmager-sixpack-manie, maar snapt dat een vrouwenlichaam qua design met rondingen opperbest tot haar recht komt.

Goeiemorgen! Koffie? Foto @hetparool #harmendejong

A photo posted by Marlijn Weerdenburg (@marlijnweerdenburg) on

Mitchell vindt: Weet je wat het is, Jan? Als ik Marlijn zie, dan denk ik: ja, jij snapt het. Precies om de redenen die jij noemt. Je hebt van die vrouwen die pas sexy worden in een piepkleine minirok of een bikini; zij is dat al veel eerder. Binnen onze landsgrenzen vind ik haar het beste voorbeeld van hoe je klasse met sexiness combineert zonder al dat overdreven stoeipoezerige gedoe. Houd ik van. Ik geloof je ook meteen wanneer je zegt dat zij zeer vermakelijk gezelschap is. Toen zij bekend werd, kwam ik erachter dat wij praktisch buren zijn geweest. Dat weet ik omdat ik haar regelmatig op straat zag lopen. En dit bedoel ik niet in een creepy way, he? Maar als een vrouw je op die manier opvalt en je haar herinnert, weet je dat het goed zit, toch?

@williamrutten bedankt voor deze foto ❤️ #ittakestwo @official_waylon_music @dennisdiem

A photo posted by Marlijn Weerdenburg (@marlijnweerdenburg) on

Marlijn loves Manners

Wie zou jij nomineren als ‘Manners Lady’?

Jennifer Hoffman. Elke keer als ik haar tegenkom, is ze een plaatje. Zelfs in joggingbroek en afgetrapte gympen. Getalenteerd, grappig, en slim. En bloedmooi. Maar dat had ik al gezegd.

Waarmee kan een man indruk op jou maken?

Door niet teveel z’n best te doen, maar mij wel het gevoel te geven dat ik het leukste en lekkerste wezen op aarde ben.

Wat moet een man juist absoluut niet doen?

Te hard praten. En opscheppen. Ik heb een hekel aan opscheppen.

Hoe kan een man zich het beste kleden?

Jeans, shirt en blote voeten. Een just out of bed look. Zo van, ik heb even wat aangetrokken. Daar word ik blij van.

]]>
http://www.manners.nl/manners-ladies-marlijn-weerdenburg/feed/ 0
Angstzweet-video: wereldrecord koordlopen op 600m hoogte http://www.manners.nl/angstzweet-video-wereldrecord-koordlopen-op-600m-hoogte/ http://www.manners.nl/angstzweet-video-wereldrecord-koordlopen-op-600m-hoogte/#respond Sat, 28 May 2016 10:00:38 +0000 http://www.manners.nl/?p=275004 Angstzweet-video: wereldrecord koordlopen op 600m hoogte Koordlopen, op professioneel niveau slacklining genoemd, is al lang niet meer alleen een activiteit voor circusartiesten. Fransman Nathan Paulin en de Tsjechische Danny Menšík hebben de sport naar een nieuw level getild. Op een hoogte van 600 meter verbraken zij het wereldrecord door ruim een kilometer over een koord te lopen. Waar een normale wandeling […]]]> Angstzweet-video: wereldrecord koordlopen op 600m hoogte

Koordlopen, op professioneel niveau slacklining genoemd, is al lang niet meer alleen een activiteit voor circusartiesten. Fransman Nathan Paulin en de Tsjechische Danny Menšík hebben de sport naar een nieuw level getild. Op een hoogte van 600 meter verbraken zij het wereldrecord door ruim een kilometer over een koord te lopen.

Waar een normale wandeling van een kilometer gemiddeld tien tot twaalf minuten duurt, deden Nathan en Danny er respectievelijk vijf kwartier en veertig minuten over. ‘Je moet constant geconcentreerd blijven’, aldus Paulin. ‘Het laatste deel is het lastigste. Ik dacht dat ik er bijna was, maar in feite moest ik nog 200 meter lopen.’

Op de bovenstaande foto zie je duidelijk dat de lijn is gebogen. Zowel naar beneden door het gewicht, maar ook naar de zijkant (kijk maar naar het startpunt). ‘Een lichte, constante wind helpt bij het stabiliseren van de lijn, vertelt Menšík. ‘Zodra het te hard gaat waaien, begint ‘ie te trillen, dan wordt het lastiger.’

Voorbereiding

Vanzelfsprekend ging er een hoop voorbereiding aan dit record vooraf. Om de locatie te bereiken moesten Nathan, Danny en een gezamelijke vriend 4 kilometer hiken om 500 meter hoger te komen. Al het materiaal woog zo’n 80 kilo; dit werd verdeeld over drie backpacks. Er waren acht man en twee dagen voor nodig om alle voorbereidingen te treffen.

Drone

Met dank aan een drone werd een vislijn over de kloof getrokken, gevolgd door twee grotere vislijnen. De twee sterkere vislijnen gebruikten ze om de slackline en het back-up-touw naar de overkant te trekken. For the record: dat is zo’n 5.000 meter aan touw.

De drone was de sleutel. ‘Dankzij het apparaatje kostte het slechts acht minuten om de vislijn naar de overkant te krijgen’, vertelt Menšík. ‘De lijn te voet naar de overkant krijgen, had waarschijnlijk dagen gekost.’ De vislijn was het makkelijke gedeelte, het trekken van de slackline over de winderige kloof was pas echt een uitdaging. Dat duurde in totaal 5 uur.

Up next

Wat de volgende uitdaging wordt, is nog onbekend. Paulin: ‘We hebben beiden ons vorige record verdubbeld, wat ook al een wereldrecord was. Het gaat vanaf nu niet meer om de afstand, maar om het vinden van een nieuwe, fantastische locatie.’

]]>
http://www.manners.nl/angstzweet-video-wereldrecord-koordlopen-op-600m-hoogte/feed/ 0
Weekend Recept: Pulled Mushroom Burger http://www.manners.nl/weekend-recept-pulled-mushroom-burger/ http://www.manners.nl/weekend-recept-pulled-mushroom-burger/#respond Sat, 28 May 2016 10:00:27 +0000 http://www.manners.nl/?p=275125 Weekend Recept: Pulled Mushroom Burger Geen kaas, geen vlees en een gezonde hoeveelheid groenten én toch is deze Pulled Mushroom burger een absoluut hoogtepunt van jouw weekend. met de kruiden en bereidingswijze, zul je het vlees niet missen. In slechts 10 simpele stappen flans je hem zo in elkaar. Tenminste, dat garandeert Mr Hungry Sam, de maker en bedenker van […]]]> Weekend Recept: Pulled Mushroom Burger

Geen kaas, geen vlees en een gezonde hoeveelheid groenten én toch is deze Pulled Mushroom burger een absoluut hoogtepunt van jouw weekend. met de kruiden en bereidingswijze, zul je het vlees niet missen. In slechts 10 simpele stappen flans je hem zo in elkaar. Tenminste, dat garandeert Mr Hungry Sam, de maker en bedenker van deze Pulled Mushroom Burger.

Ingrediënten (2 personen)

2 Afbakbolletjes
1 portobello
3 grote oesterzwammen
3 shiitakes
3 grote bladeren krulsla
2 eetlepels ketchup
1 theelepels honing
½ theelepels chillipoeder
½ theelepel komijnpoeder
¼ wortel
½ rode ui
1 teentje knoflook
2 eetlepels mayonnaise
1 theelepel mosterd
Zout en peper

Bereidingswijze:

1. Neem de afbakbolletjes uit de verpakking, bak ze af en laat ze rusten onder een theedoek.
2. Verwarm de oven voor op 250 graden celsius.
3. Doe de portobello, oesterzwammen en shiitake 15 minuten in de oven
4. Haal ze na 15 minuten uit de oven en maak ze even droog met keukenpapier.
5. Gebruik een vork om van de portobello, shiitake en oesterzwammen slierten te maken.
6. Verhit een pan met olijfolie en doe de paddenstoelen in de pan. Voeg fijngehakte knoflook toe en kook dit even samen.

7.Voeg daarna de ketchup, honing, chili en komijnpoeder bij de paddenstoelen. Roer het goed samen en zet het vuur laag.
8. Terwijl de paddenstoelen met de saus aan het sudderen zijn, snijd je de krulsla in dunne reepjes. Rasp de wortel en snijd de ui in kleine stukjes. Doe alles samen in 1 grote kom.
9. Voeg daarbij 1 eetlepel mayonaise en 1 theelepel mosterd en breng op smaak met zout en peper.
10. Leg een mooi bedje van slamix op je broodje, paddenstoelenmix er bovenop.

En klaar ben je! Uiteraard wel nog even snel op Instagram knallen voordat je toeslaat.

Een foto die is geplaatst door Mister hungry Sam (@mrhungry_sam) op

]]>
http://www.manners.nl/weekend-recept-pulled-mushroom-burger/feed/ 0
Car Candy: Ferrari 250 GT/L Berlinetta Lusso http://www.manners.nl/car-candy-ferrari-250-gtl-berlinetta-lusso/ http://www.manners.nl/car-candy-ferrari-250-gtl-berlinetta-lusso/#respond Sat, 28 May 2016 10:00:14 +0000 http://www.manners.nl/?p=274621 Car Candy: Ferrari 250 GT/L Berlinetta Lusso Binnenkort te koop: Ferrari 250 GT/L Berlinetta Lusso. Dromen mag, toch? Ferrari staat bekend om de vuurrode snelheidsduivels, maar dit vintage model uit 1963 is bijzonder stijlvol.  Niet voor niks wordt deze Italiaan beschouwd als een van de meest classy auto’s ooit gemaakt. Vreemd genoeg werd de sportwagen slechts een jaar geproduceerd, van 1963 tot 1964. […]]]> Car Candy: Ferrari 250 GT/L Berlinetta Lusso

Binnenkort te koop: Ferrari 250 GT/L Berlinetta Lusso. Dromen mag, toch? Ferrari staat bekend om de vuurrode snelheidsduivels, maar dit vintage model uit 1963 is bijzonder stijlvol. 

Niet voor niks wordt deze Italiaan beschouwd als een van de meest classy auto’s ooit gemaakt. Vreemd genoeg werd de sportwagen slechts een jaar geproduceerd, van 1963 tot 1964. Destijds werd ‘ie verkocht voor ruim dertienduizend dollar. Inmiddels wordt het lastig om er een te scoren zonder een getal met zes nullen op je bankrekening.

 

]]>
http://www.manners.nl/car-candy-ferrari-250-gtl-berlinetta-lusso/feed/ 0
Hoe om te gaan met kritiek van anderen http://www.manners.nl/hoe-om-te-gaan-met-kritiek-van-anderen/ http://www.manners.nl/hoe-om-te-gaan-met-kritiek-van-anderen/#respond Fri, 27 May 2016 11:25:36 +0000 http://www.manners.nl/?p=275105 Hoe om te gaan met kritiek van anderen Als iemand jou van kritiek voorziet, is dat meestal leerzaam en soms ook een beetje pijnlijk. Je hoort dat je iets fout hebt gedaan en moet ermee zien te dealen. Of niet natuurlijk, door er keihard tegenin te gaan. Dat laatste is jouw natuurlijke instinct dat opspeelt om niet over je heen te laten lopen. […]]]> Hoe om te gaan met kritiek van anderen

Als iemand jou van kritiek voorziet, is dat meestal leerzaam en soms ook een beetje pijnlijk. Je hoort dat je iets fout hebt gedaan en moet ermee zien te dealen. Of niet natuurlijk, door er keihard tegenin te gaan. Dat laatste is jouw natuurlijke instinct dat opspeelt om niet over je heen te laten lopen. Goed dat je dit hebt, maar soms ook best onhandig…

Laat het marineren

In plaats van uit boosheid meteen met een snoeiharde comeback de counter in te zetten, kun je beter even wachten. Ja echt. Laat het even marineren en reflecteer eerst goed op wat je diegene daadwerkelijk probeert te zeggen. Daarna kun je met zorgvuldig afgewogen woorden terugkomen op het onderwerp. Hoe vaak heb je iets gezegd waar je spijt van had, omdat je op dat moment meteen wilde reageren? En je kent ook de gedachte: ‘Oei, dat had ik anders moeten zeggen!’.

Door even te wachten kun je namelijk ook juist reageren met een nog betere comeback, indien nodig. Maar het zou ook zomaar kunnen dat je na even bedaren tot het besef komt dat er misschien wel een kern van waarheid zit in wat je zojuist gehoord hebt.

Neem kritiek soms met een korrel zout

Het is daarnaast ook belangrijk om te beseffen dat kritiek soms ook daadwerkelijk niet gegrond is. Wellicht heeft die ander jou of de situatie verkeerd geïnterpreteerd. Natuurlijk is er ook de mogelijkheid dat diegene ook vanuit het moment reageerde, waardoor de boodschap feller dan nodig en minder goed doordacht was. Wanneer jij daar dan tegenin gaat, gooi je enkel nog meer olie op het vuur, terwijl het best zou kunnen dat diegene er later op terugkomt en zijn/haar excuses aanbiedt.

Kijk van wie het komt

Om juist met kritiek te kunnen dealen, is besef van wie de kritiek afkomstig is cruciaal. Wanneer de kritiek afkomstig is van iemand die jij hoog hebt zitten of bewezen meer kennis, ervaring of kunde heeft op het gebied waarop kritiek wordt geuit, dan is dat natuurlijk een reden om de kritiek ter harte te nemen. Het kan echter ook zo zijn dat je de kritiek van je af moet laten glijden. Binnen de psychologie wordt vaak gesproken van ‘projectie’. Er is sprake van projectie wanneer iemand bepaald (ongewenst) gedrag vertoont, maar niet in staat is om dit van zichzelf in te zien. In plaats daarvan wijst diegene met de boze vinger naar hetzelfde gedrag bij een ander.

Projectie is heel vaak de onderliggende oorzaak van kritiek. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat jouw gedrag niet alsnog incorrect was, maar het kan wel iets zeggen over de toon en de manier waarop je het om de oren kreeg van een ander.

Draaiboek voor kritiek

Wanneer je kritiek krijgt, gegrond of ongegrond, zijn dit handige stappen om te doorlopen:

1. Luister goed.
2. Vraag eventueel door.
3. Schat de situatie in of er direct een reactie van je verwacht wordt.
4. Geef aan dat je de kritiek hebt begrepen.
5. Zo niet, laat dan goed doordringen wat je zojuist gehoord hebt
6. Kijk of het nodig is om er nog op terug te komen.
7. Weet wat je wil zeggen en snijd het aan.
8. Houd het gesprek altijd opbouwend en bij jezelf. Dus niet terugwijzen met de vinger, met zinnen als ‘Ja maar jij…’
9. Eindig het gesprek bij voorkeur met een glimlach.

[Foto’s: iStock]

]]>
http://www.manners.nl/hoe-om-te-gaan-met-kritiek-van-anderen/feed/ 0
Vaak hangry? Dit gebeurt er in je hoofd http://www.manners.nl/ben-je-ook-weleens-hangry/ http://www.manners.nl/ben-je-ook-weleens-hangry/#respond Fri, 27 May 2016 08:30:44 +0000 http://www.manners.nl/?p=274952 Vaak hangry? Dit gebeurt er in je hoofd Eindelijk half zes. Fietsen naar het station, trein pakken, op naar naar de gym, vol gas sporten en vervolgens met een fantastisch gevoel de sportschool uitlopen? Nou, nee. De laatste momenten in de sportschool ben ik meestal tergend chagrijnig. Waar ik dolgelukkig zou moeten zijn van de dopamine in m’n brein, kan ik eigenlijk alleen […]]]> Vaak hangry? Dit gebeurt er in je hoofd

Eindelijk half zes. Fietsen naar het station, trein pakken, op naar naar de gym, vol gas sporten en vervolgens met een fantastisch gevoel de sportschool uitlopen? Nou, nee. De laatste momenten in de sportschool ben ik meestal tergend chagrijnig. Waar ik dolgelukkig zou moeten zijn van de dopamine in m’n brein, kan ik eigenlijk alleen maar aan eten denken. En aan het gebrek aan eten. Ik ben hungry en daardoor angry, oftewel: hangry.

Het is een bekend fenomeen: zodra we trek krijgen, worden we licht ontvlambaar. De fantastische vrouw in mijn leven heeft er inmiddels een sensor voor ontwikkeld, die ze steevast aankondigt met de sarcastische woorden: ‘Ben je weer hangry?’ Gek genoeg schiet ik meestal in de verdediging. ‘Ik? Hangry? NEE! Oké, misschien een beetje dan.’ De oplossing? Een noodvoorraad eten in haar oneindig diepe handtas. Waar het vandaan komt weet niemand, maar er zit altijd wel iets eetbaars in. Zou ze expres doen in het kader van relatie-onderhoud? Misschien wel.

Hangry, bestaat dat echt?

Jazeker. De één heeft er meer last van dan de ander, maar feit is dat een geagiteerde hersenpan geen aanstellerij is. Het werkt als volgt: de koolhydraten, eiwitten en vetten in ons voedsel worden omgezet naar suikers (glucose), aminozuren en vetzuren. Deze stoffen komen in je bloedbanen terecht, van waaruit ze worden verspreid richting de organen.

Na een tijdje beginnen deze waarden in je bloed te dalen. Zodra je suikerspiegel te laag wordt, begint de grijze massa in je schedel opstandig gedrag te vertonen.In tegenstelling tot veel andere organen in je lichaam, zijn de hersenen namelijk sterk afhankelijk van glucose. Een tekort wordt dus gezien als een levensbedreigende situatie. De kronkels gaan dwarsliggen door allerlei signalen af te geven. Minder concentratie, overgevoeligheid en in sommige gevallen zelfs spraakgebrek. Simpele taken – zoals normaal gedragen in sociale situaties – blijken ineens een enorme uitdaging. Precies daarom zijn juist onze geliefden vaak de Sjaak, want bij hen kunnen we de sociale teugels makkelijker laten vieren. Komt het bekend voor?

Maar er is meer

De bovenstaande verklaring is niet de enige reden waarom mensen hangry worden. Zodra je hersens een tekort aan glucose registreren, sturen ze allerlei signalen op pad richting organen die stoffen ontwikkelen die zorgen dat er meer glucose in je bloedbanen terecht komt. Eén van die stofjes is – je raadt het wellicht al – adrenaline. Dit alom bekende hormoon zorgt ervoor dat je in staat bent om te reageren op stresssituaties, zoals je dat zonder adrenaline niet zou kunnen. Indien je hangry bent, kun je dus ook gestresst op een situatie reageren.

En dan nog dit

Trek en irritatie worden allebei gecontroleerd door dezelfde genen. Een ‘product’ van dit gen is neuropeptide Y, een natuurlijk stofje dat in het brein wordt vrijgegeven zodra je hongergevoelens krijgt. Dit stofje stimuleert verschillende receptoren in ons brein, waaronder de Y1 receptor, die ons weer aanstuurt om handelingen uit te voeren waardoor we gaan eten. Guess what? Neuropeptide Y en de Y1 receptor reguleren ook onze boosheid en agressie.

Best logisch eigenlijk

Het is vrij bizar als je er over nadenkt wat voor plannetjes ons brein en lichaam smeden om te zorgen dat we voeding binnenkrijgen. Toch is het vrij goed verklaarbaar door terug te gaan naar de basis van ons bestaan. Als we, gehuld in berenvellen, niet werden gestimuleerd om te vechten voor ons eten werd de kaas door ieder ander van ons brood gegeten. Felheid, de behoefte om te eten en agressie zijn simpelweg nodig om te overleven.

Ik wil eten!

En dat is precies wat je moet doen als je hangry bent: eten. Nog beter is voorkomen dat je hangry wordt door tijdig te eten, maar dat is niet altijd mogelijk. Wel is het zaak om niet te grijpen naar suikers, maar te kiezen voor voedingsrijk en natuurlijk eten. Dit type voeding zorgt voor een veel langere afgifte van essentiële stoffen die voorkomen dat je hangry wordt.

Man, ik heb trek gekregen van al die theorieën. Waar is m’n vriendin met haar handtas? Of wordt het toch een van de heerlijke burgers van Mr. Hungry Sam. Of een van de maaltijden hieronder?

[Fotografie: LibeStock]

]]>
http://www.manners.nl/ben-je-ook-weleens-hangry/feed/ 0
Beginnend krachtsporter: laat je angsten los! http://www.manners.nl/beginnend-krachtsporter-laat-je-angsten-los/ http://www.manners.nl/beginnend-krachtsporter-laat-je-angsten-los/#respond Fri, 27 May 2016 08:30:01 +0000 http://www.manners.nl/?p=274908 Beginnend krachtsporter: laat je angsten los! Een tijdje geleden schreven wij over de grootste sportschoolangsten van mannen. Voor een beginner staan er punten in dat artikel waar hij nog niet eens aan denkt. Beginnende krachtsporters hebben zo hun eigen angsten. Vroeg of laat worden enkelen hiervan waarheid, maar moet je hier werkelijk bang voor zijn of je tegen laten houden? En […]]]> Beginnend krachtsporter: laat je angsten los!

Een tijdje geleden schreven wij over de grootste sportschoolangsten van mannen. Voor een beginner staan er punten in dat artikel waar hij nog niet eens aan denkt. Beginnende krachtsporters hebben zo hun eigen angsten. Vroeg of laat worden enkelen hiervan waarheid, maar moet je hier werkelijk bang voor zijn of je tegen laten houden? En belangrijker nog: moet je ‘bang’ zijn voor al die fitguys om je heen? Het antwoord is ‘nee’ en hier is waarom.

Het was afgelopen woensdagochtend toen ‘het’ voor het eerst gebeurde. Ik was net terug van een trip uit de Schotse Highlands, alwaar flinke hoeveelheden whisky werden gedronken. Zodoende had ik voor het eerst dit jaar langer dan een week niet gesport. Zoals dat dan gaat, val je als beginner helaas ver terug in je schema.

Ik was bezig met mijn laatste set bankdrukken toen de vermoeidheid toe begon te slaan. De geest wilde nog wel, het lichaam slechts ten dele. Ik had het de voorgaande drie sets ook al gevoeld, maar ik wilde niet toegeven aan de vermoeidheid. Tijdens mijn zesde rep voelde ik het ineens: mijn armen werden zo slap als pudding en ik kon de stang niet meer omhoog krijgen. Ik probeerde hem nog terug te hangen in het rek, maar tevergeefs.

Doet dat pijn? Ja, dat doet het. Fysiek en mentaal. Want los van het feit dat je hulpeloos ligt met een zware stang op je lichaam, voel je schaamte en alle ogen in de omgeving op je gericht.

Ik was nog zo snel om de stang iets naar voren te duwen zodat deze op mijn onderbuik zou landen en niet op mijn borst. Dat leek mij op de een of andere manier minder pijnlijk. Of dat ook echt zo is, weet ik niet. De stang kletterde naar beneden en daar lag ik dan: kermend om hulp.

Iedere beginner heeft zich waarschijnlijk wel eens afgevraagd: doet dat pijn? Ja, dat doet het. Fysiek en mentaal. Want los van het feit dat je hulpeloos ligt met een zware stang op je lichaam, voel je schaamte en alle ogen in de omgeving op je gericht.

Elke keer als ik ga sporten, zie ik grotendeels dezelfde leden. Twee gasten van mijn eigen leeftijd vallen mij altijd op. Ze zijn bruut groot en onwijs gespierd en afgetraind. Om eerlijk te zijn intimideren zij mij een beetje. Niet vanwege hun gedrag, dat absoluut niet, maar gewoon omdat ze zo gespierd zijn en in mijn optiek altijd bezig met next level oefeningen. Sinds een maand heb ik de apparaten verlaten ten faveure van de free weights. Voor het eerst trainen met losse gewichten is voor veel beginners een spannende stap. Het is zwaarder, moeilijker en de kans op blessures en ongelukken neemt toe.

Toen ik mijn bankdrukstang op mijn eigen uitgeputte lichaam had laten vallen, snelde één van de twee next level fitguys die ik altijd zie, direct op mij af. Er waren meerdere mensen die mijn ongeluk zagen gebeuren, maar hij was de eerste en enige die direct naar mij toen kwam rennen. Hij vroeg me of het ging en hielp mij overeind. Ik moest behoorlijk van de schrik bekomen en hij vertelde mij dat hij het al aan zag komen omdat mijn laatste paar reps moeizaam en instabiel verliepen. Vandaar ook waarschijnlijk dat hij er zo snel bij was.

Van alle mensen van wie ik hoopte dat zij iets als dit nooit zouden zien, stond deze gozer toch wel bovenaan de lijst. Ik voelde mij een ontzettende kneus die zojuist was geveld door een gewicht dat letterlijk nog niet eens de helft was van waarmee zijn redder trainde. Maar de pro die mij kwam helpen hielp mij niet alleen; hij nam de tijd om zijn eigen schema te onderbreken en mij advies en tips te geven. Hij vroeg mij naar mijn schema en vertelde welke oefeningen ik nu het beste kon doen om toch door te kunnen trainen. Ik volgde zijn advies op en het lukte.

Zij herkennen hun eigen persoon van een paar jaar terug in jou en weten als geen ander hoe het is om als onzekere Puddingtarzan je eerste stappen te zetten in deze ijzeren jungle.

Voor veel beginnende krachtsporters zijn de eerste sessies in het krachthonk met de freeweights erg onwennig. Met name de grote gasten die er rondlopen, kunnen je een ongemakkelijk gevoel geven. Je voelt je al snel een outcast, maar deze ervaring leert mij dat je dat helemaal niet bent. Vanaf het moment dat je de spreekwoordelijke arena betreedt, ben je geen buitenbeentje maar juist one of the guys. Vooral ook voor die echte fitguys: Zij herkennen hun eigen persoon van een paar jaar terug in jou en weten als geen ander hoe het is om als onzekere Puddingtarzan je eerste stappen te zetten in deze ijzeren jungle.

Laat de gasten die je intimideren je liever inspireren.

Ben je een beginnend krachtsporter, dan zul je fouten maken. Je zult je een keer bezeren, je zult wellicht niet direct weten hoe een apparaat werkt, een oefening verkeerd uitvoeren of een gewicht niet goed vastmaken. Laat die angsten los: gooi gewoon de beuk erin en geniet van je workout. Maak je geen zorgen om die grote gasten om je heen. Juist niet om hen, want als iemand lullig doet, zal het in elk geval niet één van die guys zijn. Zij weten als geen ander hoe het voor hen aan het begin was. Vraag vooral ook advies: je zult merken dat ze het hartstikke tof vinden om hun kennis en passie te delen. Laat de gasten die je intimideren je liever inspireren.

(Foto’s: iStock)

]]>
http://www.manners.nl/beginnend-krachtsporter-laat-je-angsten-los/feed/ 0
Van het Witte huis naar dit huis http://www.manners.nl/van-een-wit-huis-naar-dit-huis/ http://www.manners.nl/van-een-wit-huis-naar-dit-huis/#respond Fri, 27 May 2016 05:48:30 +0000 http://www.manners.nl/?p=275045 Van het Witte huis naar dit huis Nu het presidentschap van Barack Obama bijna afloopt, moet de familie ook hun plekje in het Witte Huis afstaan aan de nieuwe leider van  de USA. Volgens Amerikaanse media, waaronder CNN, blijven de Obama’s in Washington D.C. en wel in dit knusse optrekje. De woning stamt uit 1928 en staat in de chique wijk Sheridan-Kalorama, niet […]]]> Van het Witte huis naar dit huis

Nu het presidentschap van Barack Obama bijna afloopt, moet de familie ook hun plekje in het Witte Huis afstaan aan de nieuwe leider van  de USA. Volgens Amerikaanse media, waaronder CNN, blijven de Obama’s in Washington D.C. en wel in dit knusse optrekje.

De woning stamt uit 1928 en staat in de chique wijk Sheridan-Kalorama, niet ver van het Witte Huis. Het pand werd twee jaar geleden verkocht voor 5 miljoen dollar en telt vier verdiepingen, negen slaapkamers, acht badkamers, drie haardstedes en een privéparkeerplaats waar Barack en Michelle minstens acht auto’s kunnen plaatsen. Ze gaan het huis naar verluidt huren voor 8500 euro per maand.

Wennen

Het wordt wellicht even wennen, gezien ze flink inleveren op ruimte. Het Witte Huis bestaat uit 132 (!) kamers, waarvan 16 woon of gastkamers en 35 badkamers. Ze konden elke dag van de maand een andere badkamer uitproberen. Met de toekomstige 8 badkamers zal het toch anders worden voor de familie.

Washington

Begin januari vertrekken de Obama’s uit het Witte Huis. Tegenover NBC Washington verklaarde Obama voorlopig niet terug te keren naar zijn voormalige woonplaats Chicago. ‘We blijven we nog een paar jaar in D.C., zodat onze dochter Sasha haar school hier kan afmaken. Switchen tussen een middelbare school op dit punt in haar leven is geen goed idee.’

]]>
http://www.manners.nl/van-een-wit-huis-naar-dit-huis/feed/ 0