Redactie
Redactie Geld & Carrière 20 mei 2014
Leestijd: 5 minuten

Dertien kenmerken van ongelukkige mensen

Iedereen kent wel ongelukkige mensen. Hoewel dit in de basis geen nare personen zijn, is de omgang met hen zeker niet makkelijk. Laten wij de waarheid onder ogen zien: in de hedendaagse maatschappij is veel ruimte voor geluk maar steeds vaker zijn ook (jonge) mensen ongelukkig of depressief. Hoe herken je nu of een vriend of collega misschien ongelukkig is? Deze dertien kenmerken komen vaak voor. Herken je er meerdere bij iemand, wees dan mild: hij of zij heeft dan misschien behoefte aan een luisterend oor van een vriend of zelfs (professionele) hulp. De onderstaande informatie is niet bedoeld als kritiek, noch om te generaliseren maar puur om je te helpen om sluimerend ongeluk of een verborgen depressie te herkennen.

 

Een gebrek aan dankbaarheid

Je doet alles voor ze, zet je in om een goede vriend te zijn maar een simpel bedankje kan er niet of zelden vanaf. In hoeverre moet je iemand zijn ondankbaarheid aanrekenen? Mensen die ongelukkig of depressief zijn, hebben vaak per definitie een negatieve instelling die ervoor kan zorgen dat er geen ruimte is voor positieve gedachten.

Ze houden van veilig en vertrouwd

Er zijn mensen die het liefste kiezen voor weinig avontuurlijke zaken en daar is niks mis mee. Alleen hoe weet je nu of dit een vrije keuze is of dat zij dit doen omdat zij in werkelijkheid bang zijn om uitdaging op te zoeken? Herken je de signalen (niet uit huis willen, drukte ontwijken, teruggrijpen op vertrouwde handelingen en plekken), kijk dan of je méér punten uit deze lijst herkent. Wellicht heb je te maken met een ongelukkig persoon.

Ze verheerlijken het verleden

‘Vroeger was alles beter’: we roepen het allemaal wel eens. Vaak gekscherend en soms gemeend. Sommige mensen echter, verheerlijken structureel het verleden. Dit gaat verder dan een simpele nostalgie. Wanneer voor hen vroeger écht alles beter was, is iets niet in de haak.

Ze zijn egoïstisch

Egoïstische mensen zijn niet altijd klootzakken. Soms komt dit egoisme voort uit zelfbescherming of uit de gedachte dat zij moeten pakken wat er te pakken valt. Ongelukkige mensen zullen eerder geneigd zijn uit eigenbelang te handelen om kleine lichtpuntjes te kunnen verzilveren.

Ze maken zich altijd druk om geld

Niemand houdt van geld verliezen maar mensen die financieel stabiel en gezond zijn, denken niet bij alles wat zij doen aan wat het kost. Mensen die worstelen met ongelukkigheid of depressie kunnen voor anderen zeer gierig uit de hoek komen. Waarom? Misschien omdat zij ook zonder dat al genoeg aan het hoofd hebben of omdat naar hun idee hun geld het enige is dat zij nog enigszins kunnen controleren.

 

Ze zoeken snel ruzie of reageren agressief

Mensen die worstelen met ongelukkige gevoelens of depressie, staan vaak op knappen. En begrijpelijk: wanneer je elke dag een rotgevoel hebt, is er weinig nodig om je op de kast te jagen. Ken jij mensen die altijd maar ruzie lijken te maken of constant overemotioneel reageren? Trek dan niet te vroeg je conclusie maar zoek naar andere tekenen.

Ze spelen graag de slachtofferrol

Iemand anders heeft het altijd gedaan. Het is nooit hun schuld: zij konden er niets aan doen. Ongelukkige mensen manoeuvreren zichzelf vaak vakkundig in de rol van het slachtoffer in de hoop medelijden te krijgen. Maar nog belangrijker: iets of iemand moet de schuld krijgen van hun misère.

Ze zijn altijd wantrouwend

Als je altijd maar het gevoel hebt ongelukkig te zijn, dan ga je er op een zeker ogenblik in geloven dat alles en iedereen tegen je is. Iemand die gewoon aardig probeert te zijn, vertrouw je ineens niet meer, want jou overkomt toch altijd maar shit. Ongelukkige mensen zijn vaak wantrouwend naar anderen toe.

Ze verschuilen zich achter problemen

Ongelukkige mensen zijn vaak goed in het verklaren van hun problemen. Is er niet iemand anders die zij de schuld kunnen geven, dan vinden zij wel een fysieke of mentale oorzaak voor hun gedrag. Dit hoeft géén onzin te zijn. Het kan natuurlijk goed zijn dat iemand last heeft van depressie, een sociale angst of ander probleem, maar zij gebruiken dit graag om zich achter te verschuilen en zo hun situatie te billijken.

Ze zoeken drama op

Je zou denken dat mensen die zelf met problemen worstelen, hun best doen om hun neus uit anderman’s zaken te houden. Maar vaak is niets minder waar. Drama trekt drama aan en daarom mengen ongelukkige of depressieve mensen zich vaak in anderman’s ellende. Niet om daarin te stoken maar om samen ellendig te zijn: ze zoeken iemand die hen begrijpt. Het gevaar is dat deze mensen vaak alleen maar elkaar’s ellende versterken.

Ze gaan altijd uit van het ergste

Voor sommigen is het glas halfvol, voor anderen halfleeg en voor een kleine groep mensen heeft er al jaren niets meer in het glas gezeten. Ze zijn zo verbitterd geraakt door de jaren heen, en hebben zo veel teleurstellingen meegemaakt dat zij nu standaard uitgaan van het ergste. Erg vervelend in de omgang, maar bedenk dat deze mensen dit wellicht doen uit zelfbescherming. Wie weinig verwacht, kan ook niet worden teleurgesteld.

Ze maken zich altijd zorgen

Ongelukkige of depressieve mensen maken zich vaak zorgen. Niet alleen om henzelf, maar zo’n beetje over alles. Vooral over dingen die ze zelf niet in de hand hebben. In hun beleving gaat bij hen bijna altijd alles fout, dus hebben zij de neiging om alles te willen controleren.

Ze gunnen anderen hun succes niet

Omdat ongelukkige mensen zelf vaak het gevoel hebben van alles tekort te komen, kunnen zij zeer misgunnend zijn naar andere mensen toe. In hun ogen, verdienen die hun succes namelijk niet. Vaak vinden ze dat anderen succes, geld of liefde is komen aanwaaien. Doorgaans onterecht natuurlijk, want deze afgunst is een weerspiegeling van hun eigen ontevredenheid.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.