Jeremy Brouwer
Jeremy Brouwer Human Interest 4 mei 2015
Leestijd: 5 minuten

4 punten waar je in een lange afstandsrelatie mee te maken krijgt

Een lange afstandsrelatie is niet altijd even gemakkelijk. Bij een dergelijke relatie krijg je met een aantal specifieke uitdagingen te maken. Met deze 4 dingen moet je rekening houden.

1. Je ontkomt niet aan plannen

De afstand maakt dat je niet zomaar bij je partner kunt langskomen. Hierdoor ben je gedwongen om afspraken te maken wanneer jullie elkaar weer zien. Jullie hebben beide een andere agenda met studie / werk, sport, vrienden en andere hobby’s. Het is dus noodzaak om elke week vooruit te plannen zodat je niet alleen tijd doorbrengt met je partner, maar ook denkt aan je leven met vrienden en familie. Dit kan voor frictie zorgen als jouw partner het gevoel heeft dat zij niet op de eerste plaats staat. Maak hier duidelijke afspraken over en gun elkaar ook tijd alleen.

Probeer ook de juiste balans te vinden tussen wanneer jij naar jouw partner reist en andersom. Het lange reizen kan zorgen voor een sleur en dit wil je natuurlijk voorkomen. Het is heus niet erg als jij wat vaker naar je partner gaat, maar het is ook lekker als zij eens bij jou thuis is. Op deze manier zie je niet alleen haar vrienden, maar zij ook die van jou.

2. Communicatie is key

Doordat je jouw partner niet elke dag ziet, kan de communicatie wat moeizamer verlopen. Door de komst van Whatsapp is het gemakkelijk om berichten uit te wisselen. Als je echter geen goede afspraken maakt over het gebruik hiervan, zit je binnen de kortste keren vastgeplakt aan je telefoon. Het is goed om elkaar te vertellen wat je doet en met wie je bent, maar je moet hierin niet doorslaan. Het kan soms beter uitpakken om aan het einde van de dag te bellen met je partner om elkaars dag door te nemen. Hierdoor voorkom je onnodige ruzies doordat zinnen of woorden op Whatsapp verkeerd geïnterpreteerd worden. Bij een ruzie kun je niet even langs gaan om het uit te praten. Je moet daarom zorgvuldig omgaan met je woordkeuze en hoe iets kan overkomen.

Voor de een werkt Whatsapp perfect terwijl de ander misschien meer behoefte heeft om elkaar ’s avonds te bellen. Als jij met je vrienden op stap bent, moet je niet het gevoel hebben dat je elk detail met je partner à la minute hoeft te delen. Laat haar vooral ook weten dat je dit niet van haar verlangt. Sterker nog: dat wil je waarschijnlijk niet eens.

3. Je moet niet alles samen willen doen

Vooral in het begin van de relatie heb je veel behoefte om tijd door te brengen met je partner. Dit kan variëren van samen op de bank hangen tot uit eten gaan of een bezoek naar een vreemde stad. Dit is leuk en moet je ook zeker doen. Vergeet alleen niet om ook dingen met anderen erbij én dingen los van elkaar te doen.

[Bron foto: Viasat1.com.gh]

Het kan soms lastig zijn om ook andere koppels te betrekken in jullie leven. Je ziet elkaar misschien maar 1 à 2 keer in de week en die kostbare tijd wil je natuurlijk graag met elkaar doorbrengen. Als je echter wat langer een relatie hebt, kan het continu samenzijn soms een beetje beknellend aanvoelen. Tijd met een andere stellen of met je vriendengroep én je partner erbij kan dit gevoel doorbreken. Ook hier moet je de juiste balans zien te vinden tussen activiteiten met enkel je partner en met bijvoorbeeld een ander koppel. Op deze manier houdt je het leuk en afwisselend.

4. Denk aan de toekomst

Dit geldt voor elke relatie, maar door de afstand moet je over iets andere dingen nadenken. Als je op een punt in de relatie komt, dat samenwonen een actief onderwerp van gesprek wordt, moet je jezelf een aantal dingen gaan afvragen. Waar gaan jullie wonen? Is jouw partner erg gehecht aan haar familie, vrienden en omgeving? Hecht jij hier minder waarde aan en ben je bereid om naar haar woonplaats te verhuizen? Of zoeken jullie toch een middenweg zodat beide families en vrienden makkelijker te bezoeken zijn?
[RELATED_ARTICLE article_id=”202736″]

Het is belangrijk om dit te bespreken met jouw partner. Iedereen staat hier anders in en verschillende opties brengen voor- en nadelen met zich mee. Wanneer jullie kiezen om bij haar in de buurt een huis te zoeken, zul je wat dingen achter je moeten laten. Je zult je vrienden minder vaak zien en zult meer moeite moeten doen om afspraken met hen in te plannen. Je kent je vrienden waarschijnlijk al jaren en wilt deze niet zomaar opgeven. Nieuwe vrienden vinden is misschien niet het moeilijkste, maar in de meeste gevallen zullen zij nooit jouw oude vrienden doen vergeten. Dit moet je trouwens ook niet willen.

Afhankelijk van de sport of andere hobby’s die je beoefent, zul je daar ook iets anders voor moeten vinden. Switchen van sportschool is misschien geen ramp, maar wat doe je als je een teamsport beoefent zoals voetbal of honkbal? Ook dien je na te denken over je carrière. Geef je alles op en zoek je een andere baan dichterbij je nieuwe woonplaats? Of blijf je heen en weer pendelen tussen je nieuwe stek en je werk?

Kiezen jullie ervoor om bij jou in de omgeving een huis te zoeken, dan heeft jouw partner hetzelfde probleem. Zij laat in dit geval veel van haar oude leven achter haar om een leven met jou op te bouwen. Een middenweg daarentegen kan uitkomst bieden. Een plaats halverwege jullie oude woonplaatsen lijkt in eerste instantie ideaal. Je moet echter niet vergeten dat jullie in dit geval beiden moeten reizen voordat jullie je vrienden of familie weer kunt zien. Het kan daarom beter uitpakken als jullie gaan wonen in de ‘hometown’ van één van de twee.

Dit zijn geen gemakkelijke keuzes en je moet je hiervan bewust zijn als je aan de toekomst van de relatie denkt. In iedere relatie moet je compromissen sluiten, maar bij een lange afstandsrelatie kunnen deze keuzes iets drastischer zijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.